Светът ще потърси отговорност на Русия за предприетото военно нападение

...
Светът ще потърси отговорност на Русия за предприетото военно нападение
Коментари Харесай

Западът осъди нахлуването в Украйна

Светът ще потърси отговорност на Русия за подхванатото военно нахлуване против Украйна, съобщи американският президент Джо Байдън . Той предизвести, че съветските дейности ще доведат до пагубна загуба на живота на доста хора. Байдън ще взе участие във виртуалната среща на водачите на Г-7 - Съединените щати, Канада, Англия, Франция, Германия, Италия и Япония по-късно през днешния ден. Очаква се американският президент да направи послание към нацията, с цел да очертае следствията, които ще понесе Русия поради почналата военна интервенция в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че съдружниците ще се съберат, с цел да обсъдят отговор на съветските нападателни дейности.  " Стоим до народа на Украйна в тези ужасни времена. Пактът ще направи всичко допустимо, с цел да отбрани съдружниците си ", акцентира той.Столтенберг изрично осъди, по думите му, " безразсъдната и непредизвикана офанзива на Украйна, която слага на риск живота на доста цивилни хора ". " Въпреки многочислените ни апели, Русия избра пътя на експанзията против суверенна и самостоятелна страна. Това е съществено нарушаване на интернационалното право и опасност за евроатлантическата сигурност ", декларира Столтенберг и приканва Русия да спре неотложно военните си дейности.
Британският външен министър Лиз Тръс осъди остро " ужасяващата и непредизвикана офанзива ", подхваната от съветския президент Путин против народа на Украйна.

Канадският министър председател Джъстин Трюдо прикани Русия да прекрати неотложно всички враждебни и провокативни дейности против Украйна и да изтегли всички военни и съпътстващи сили.  Канада ще предприеме спомагателни дейности за въздържане на съветската експанзия, увери Трюдо.

Европейската организация за авиационна сигурнос т предизвести самолетните компании да не правят полети в региона на Украйна и да демонстрират изключителна нерешителност във въздушното пространство в региона на руско-украинската и беларуско-украинската граница.  

„ Решението на Руската федерация да признае по този начин наречената " самостоятелност " на Донецка и Луганска област и последвалите дейности са нарушавания на териториалната целокупност и суверенитет на Украйна и са несъвместими с правилата в Хартата на Обединените народи “, съобщи и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР