Светът навлиза в нова ера на война, като изкуственият интелект

...
Светът навлиза в нова ера на война, като изкуственият интелект
Коментари Харесай

Изкуственият интелект заплашва света, ако има война

Светът навлиза в нова епоха на война, като изкуственият разсъдък взема превес. ИИ прави военните по-бързи, по-умни и по-ефективни. Но в случай че бъде оставен без надзор, това заплашва да дестабилизира света.
Вече е в ход конкуренция за въоръжаване с ИИ. Така гласи строго предизвестие от външния министър на Германия Хайко Маас.
" Ние сме в средата на това. Това е действителността, с която би трябвало да се оправим ", сподели Маас пред Дъждовни води, говорейки в нов документален филм на медията " Бъдещите войни - и по какъв начин да ги предотвратим ".
Това е действителност в основата на битката за превъзходство сред най-големите сили в света.
" Това е съревнование, което ", сподели Амандип Сингх Гил, някогашен ръководител на групата от държавни специалисти на Организация на обединените нации за самостоятелни оръжия. „ Това е въпрос на няколко трилиона $. “
Борбата на великите сили
Скорошен отчет на Комисията за национална сигурност на Съединени американски щати за изкуствен интелект приказва за „ нова военна парадигма “, която „ опълчва “ логаритми против логаритми “, и приканва за големи вложения.
Това може да се види и в последния петгодишен проект на Китай, който слага ИИ в центъра на безмилостното повишаване на изследователската и развойната активност, до момента в който Народната освободителна войска се грижи за бъдещето на това, което той назовава „ интелектуална война “.
Както сподели съветският президент Владимир Путин още през 2017 година, „ който стане водач в тази сфера, ще стане “.
Изпробване във войни
В края на 2020 година, когато светът беше обхванат от пандемията, клокочещото напрежение в Кавказ прерасна във война. Приличаше на урок по районен спор сред Азербайджан и Армения, които се биеха за противоречивия район Нагорни Карабах. Но за тези, които обърнаха внимание, това беше тест за ИИ във война.
„ Действително значимият аспект на спора в Нагорни Карабах, съгласно мен, беше потреблението на муниции, от вида на по този начин наречените „ безпилотни камикадзета “- тези много самостоятелни системи “, сподели Улрике Франке, специалист по битка с безпилотни летателни апарати в Европейски съвет по външни връзки.
Бомби, които се реят във въздуха
Усъвършенстваните модели муниции, които се реят, са способни на. Веднъж изстреляни, те летят до избрана целева зона, където „ се реят “, сканирайки цели - нормално системи за Противовъздушна отбрана. След като открият цел, те влетяват в нея, унищожавайки я при удар с вграден потребен товар от експлозиви; отсам и прякорът „ дронове камикадзе “.
„ Те са били употребявани по някакъв метод или форма и преди - само че тук те в действителност демонстрираха своята полза “, изясни Франке. " Видя се какъв брой е мъчно да се борим против тези системи. "
Изследванията на Центъра за стратегически и интернационалните проучвания демонстрираха, че Азербайджан има голямо преимущество в боеприпасите с повече от 200 единици от четири комплицирани израелски дизайна. На разположение на Армения беше един-единствен вътрешен модел.
Рояк от безпилотници и „ флаш войни “
Това е единствено началото. В бъдеще технологиите, ръководени от ИИ, ще влязат във военна приложимост - което ще разреши на доста безпилотни летателни апарати да оперират дружно като смъртоносно цяло.
„ Можете да вземем за пример да извадите от строя система за противовъздушна защита “, сподели Мартин Расър от Центъра за нова американска сигурност, мозъчен концерн със седалище във Вашингтон, окръг Колумбия. " Това, несъмнено, има доста тактически преимущества на бойното поле ", сподели той пред Дъждовни води. " Не е изненада, че доста страни са доста заинтригувани да се стремят към този вид качества. "
Мащабът и скоростта отварят вероятността за военни конфликти толкоз бързи и комплицирани, че хората не могат да ги следват, в допълнение подхранвайки.
Както изясни Улрике Франке: „ Някои участници могат да бъдат принудени да одобряват несъмнено равнище на автономност, най-малко в отбрана, защото хората не биха могли да се оправят с самостоятелните офанзиви толкоз бързо “.
Този сериозен фактор - скоростта - може даже да докара до войни, които избухват от нищото, като самостоятелните системи реагират една на друга в серпантина на ескалация. „ В литературата ние назоваваме това „ флаш войни “, сподели Франке, „ инцидентен боен спор, който не сте желали “.
Преход към „ прекъсване на роботите убийци “
Бони Дохърти си е сложила за задача да предотврати сходно бъдеще. Преподавател в Харвардското юридическо учебно заведение, тя е проектант на Кампанията за прекъсване на роботите-убийци, алианс от неправителствени организации, изискващи световен контракт за възбрана на самостоятелни оръжия.
„ Всеобщото обвързване на контракта би трябвало да бъде да поддържа важен човешкия надзор върху потреблението на мощ “, сподели Дохърти. " Това би трябвало да бъде контракт, който да ръководи всички оръжия, настоящи посредством самостоятелност, които избират цели и стрелят по тях въз основа на задействане със датчик, а не от човек. "
Кампанията е фокусирана върху диалози в Женева под шапката на Конвенцията на Организация на обединените нации за някои стандартни оръжия, която има за цел да управлява оръжията, за които се счита, че предизвикват неоправдани премеждия.
Процесът, обрисувал набор от " управителни правила ", в това число този, че самостоятелните оръжия са обект на закона за правата на индивида и че Но те просто образуват основа за повече полемики.
Дхърти се притеснява, че обвързаният с консенсус Женевски развой може да бъде осуетен от сили, които нямат интерес от подобен контракт.
" Русия направи изключително гневни възражения ", сподели тя.
Но освен тя. Някои от другите страни, които създават самостоятелни оръжейни системи като Израел, Съединени американски щати, Обединеното кралство и други, сигурно не поддържат подобен контракт.
 Съединени американски щати обмислят изкуствен интелект за противопоставяне на заканите от Китай и Русия Съединени американски щати обмислят изкуствен интелект за противопоставяне на заканите от Китай и Русия
Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало да отхвърлят апелите за световна възбрана на самостоятелните оръжейни системи, задвижвани с неестествен интеле...
Време за преосмисляне?
Дохърти приканва за нов метод, в случай че идващият кръг от договарянията в Женева, който се чака по-късно тази година, не реализира прогрес. Тя предлага „ самостоятелен развой, управителен от страни, които действително са съществени по този въпрос и са подготвени да разработят мощни стандарти за контролиране на тези оръжейни системи “.
Но мнозина са внимателни към тази концепция. Германският външен министър е гласен последовател на възбраната, само че не поддържа Кампанията за прекъсване на роботите-убийци.
" Ние не го отхвърляме всъщност - ние просто споделяме, че желаеме да бъдат включени и други ", сподели Хайко Маас. „ Военни сили, които са софтуерно в положение освен да разработят самостоятелни оръжия, само че и да ги употребяват “.
Маас се съгласява, че договорът би трябвало да бъде крайната цел. " Точно както успяхме да създадем с нуклеарните оръжия в продължение на доста десетилетия, би трябвало да сключим интернационалните контракти за нови оръжейни технологии ", сподели той. „ Те би трябвало да изяснят, че сме съгласни, че някои механически вероятни развития не са допустими и би трябвало да бъдат неразрешени в международен мащаб. “
Какво следва?
 Уравнението на Шрьодингер ще бъде решавано от изкуствен интелект Уравнението на Шрьодингер ще бъде решавано от изкуствен интелект
Kвaнтoвaтa мexaниĸa ce зaнимaвa c пpoгнoзиpaнe нa xимичecĸитe и физичecĸитe cвoйcтвa нa мoлeĸyлитe cпopeд paзпoлoжeниeтo нa тexнитe aтo...
Засега няма консенсус. За Франке най-хубавото, на което светът може да се надява, са нормите към потреблението на технологиите.
Дори това ще бъде предизвикателство. „ Съгласието с това и по-късно използването му е доста по-трудно от някои от старите съглашения за надзор на оръжията “, сподели тя.
И до момента в който дипломатите стъпват на пръсти към тези трудности, технологията върви напред.
„ Светът би трябвало да се заинтересува от обстоятелството, че се придвижваме към обстановка с кибер или самостоятелни оръжия, в която всеки може да прави каквото си желае “, сподели Маас. " Ние не желаеме това. "
------------------------------
Рихард Валкер, " Дойче Веле "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР