Лазаровден е. На този ден се отбелязва християнският празник, посветен

...
Лазаровден е. На този ден се отбелязва християнският празник, посветен
Коментари Харесай

Лазаровден е. Какви са традициите?

Лазаровден е. На този ден се отбелязва християнският празник, отдаден на Лазар от Витания и неговото чудотворно възкресение от Исус Христос. Денят е на плаваща дата и се отбелязва всяка година в съботата преди Цветница и Страстната седмица.

У нас денят е прочут още с имената Лазарница, Лазар и Лазарова събота .

Каква е историята?

В Новия завет Лазар е възпитаник на Христос и брат на Марта и Мария-Магдалина, който Исус извежда от гроба и връща към живот.

Според евангелието когато Спасителят е в земите оттатък река Йордан, Лазар се разболява и умира. Когато месията се връща, възкресява покойника на четвъртия ден от неговото заравяне в символ на признателност за проявеното от него гостолюбие.

Снимка: iStock

Според средновековни ръкописи Лазар живее още 30 години в непоколебим пост и самоограничение и е провъзгласен за първи свещеник на град Китион на остров Кипър.

Какви са традициите?

На този ден се извършват обичаят лазаруване и поминалните обреди.

В навечерието на Лазаровден дамите вървят на гробището, прекадяват и преливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им кравайчета и жито.

Снимка: iStock

Подготовката за Лазаровден стартира овреме.  По-възрастната жена, която е била отдадена в лазаруването, оказва помощ на дребните девойки да разучат песните, които извършват, обикаляйки селото. По-голямата част от тях пеят, а останалите танцуват, защото Лазаровден е празник както на женската хорова ария, по този начин и на танца.

Самото лазаруване има подобие с коледуването – лазарките обикалят къщите в селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, благополучие и благодат.

Две от лазарките в групата носят кошници, в които да слагат подаряваните им от домакините яйца, а други две носят криваци (или едната кривак, а другата нож), считани за мъжки атрибути.

 Лазаровден е Снимка: iStock

При влизането във всеки дом на двора лазарките с криваците ги изправят в средата, две или четири други лазарки танцуват към тях, а останалите ги ограждат в кръг и пеят лазарските песни.

Самите песни, отличаващи се с повтарянето във всеки стих на обръщението „ Лазаре “, са огромен брой, като всяка е пригодена за човек с несъмнено публично състояние – момче, момиче, младоженка, пастир, духовник и така нататък – като лазарките сортират по една за всеки члена на посещаваното домакинство.

На този ден се играе и несключено лазарско хоро.

Снимка: iStock

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасбищата и горите, само че и празник на девойките, които откакто лазаруват могат обществено да се момеят, да се обличат и държат по този начин, че да ги харесват ергените, да имат обичан, да се омъжват.

На този ден имен ден честват хората, носещи имената Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар, Лъчезара, Лъчезар и производни.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР