Светът научава за първи път за камъните от Ика в

...
Светът научава за първи път за камъните от Ика в
Коментари Харесай

Камъните от Ика

Светът научава за първи път за камъните от Ика при започване на 60-те години, когато локален фермер декларира, че е намерил купища камъни надълбоко в недрата на пещера край дребното пустинно градче Ика, ситуирано на тихоокеанския бряг на Перу наоколо до платото Наска. Първоначално фермерът събрал няколко торби от тези камъни, само че след това почнал да ги продава на многото туристи, които били привлечени от мистериозните сувенири.

Тогава обаче перуанското държавно управление се намесило, арестувало селянина и го принудило да съобщи, че камъните са фалшификат. Освен това управляващите отказали на стотици европейски и американски археолози достъп до региона, защото съгласно тях страната от дълго време била залята от задгранични учени, които безусловно копаели на всеки метър, изкушавани от богатата история на региона. Така тайната на камъните била небрежно и сполучливо потулена, най-малко до 1966 г.

Подаръкът на Д-р Кабрера

 Календар на маите

През 1966 година локалният физик и биолог доктор Хавиер Кабрера получил необикновен подарък за своя рожден ден – преспапие, което представлявало камък, с нарисувана върху него риба. Самият той обаче едва ли си е давал сметка какъв брой скъп е този малък подарък.

Ученият бил заинтересован от камъка и небрежно разкрил фермера, който преди 5-6 година намерил пещерата с хиляди сходни артефакти. Поради натискът, който бил оказан върху него от държавното управление, селянинът съвсем без пари продал близо 11 000 камъка на доктор Кабрера, който от своя страна се посветил на сериозното им проучване.

Той открил, че те били с най-различни размери – от такива, побиращи се в човешка длан, до такива с размера на куче. Освен че формите върху камъните били изсечени с невероятна акуратност, доста от тях били и боядисани по този начин, че милионите години, които прекарали на Земята, да не могат да заличат и най-дребната детайлност върху тях.

Всичките 15 000 камъка(колкото съгласно думите на фермера общо продал) били от андезит (вулканична канара, доста корав минерал, съвсем неосъществим за обработка, със сив и черен цвят).

 Камъни

Доктор Кабрера не бил сигурен за възрастта им, като единствено съумял да откри, че са доста остарели. Затова изпратил част от тях на свръхмодерна лаборатория в Германия, откъдето получил отговор, че най-вероятно рисунките върху камъните са на възраст към 13 млн. години, или близо 11 млн. години преди на света да се появят най-старите предшественици на индивида през плеистоцена.

Рисунките върху камъните от Ика

Стотиците изображения на антични астрономи, на карти, на линиите от платото Наска, на падащи астероиди (катастрофата, която съгласно учените е довела до края на динозаврите и доста други същества на планетата ни) също нямат разумно пояснение. Доктор Кабрера проучил и обяснението на фермера, снабдявал го с камъните.

От боязън, че още веднъж ще има проблеми с държавното управление, селянинът до края на живота си твърдял, че той е създател на рисунките, макар че е необразован и мъчно може да знае устройството на сърцето да вземем за пример. Доктор Кабрера пресметнал, че с цел да успее да направи над 15 000 камъка, фермерът е трябвало да ги създава по 24 часа в продължение на повече от 40 години, без да стопира даже и за минута своята работа.

За разлика от доста други артефактиавтентичността на Камъните от Ика съвсем не е била поставяна под подозрение. За това откривателите поемат по по-трудния път – намирането на основателя на това знамение, в сравнение с по по-лесния – разобличаването на камъните като фалшификат.

Различните теории

Камъните от Ика са измежду най-любимите доказателства на учените, подкрепящи теорията на креационизма, която в някои страни се учи наедно с дарвиновата доктрина за еволюцията на типовете. Според теорията на креационизма всички живи същества са били основани от Бог и са живели дружно под общ купол, който им е осигурявал всичко належащо, нещо като Райската градина (Креационистката доктрина принадлежи на най-изтъкнатия й бранител – доктор Карл Боуг (Carl Baugh).

Самият лекар Кабрерасъздава теорията, че камъните имат връзка с “Глиптолитния човек ”, античен гражданин на нашата планета, най-вероятно от извънземен генезис. Според индивида, дал на света Камъните от Ика, тези същества са имали неограничени знания за медицина, астрономия, география и биология (включително един камък, на който е изобразено клонирането на човек) и са решили посредством рисунките да оставят своя “съвет ” и своето “наследство ” към бъдещите жители на планетата ни.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР