На един от най-красивите хълмове край Силистра се издига един

...
На един от най-красивите хълмове край Силистра се издига един
Коментари Харесай

Почивка в Силистра: Посетете крепостта „Меджиди табия“, откъдето се открива гледка към града и река Дунав

На един от най-красивите хълмове край Силистра се издига един от знаците на историческото завещание на района – крепостта „ Меджиди табия “ . Тя е един от най-добре непокътнатите мостри на османската фортификация от средата на XIX в. Днес този форт е единственото оборудване, останало от крепостта „ Силистра “, показват от Регионалния исторически музей в Силистра. Нейното създаване се реализира в интервала 1840-1853 година по проект на пруския офицер Хелмут декор Молтке и под директното управление на полковник Крах. Тя е част от общо 8 укрепителни уреди, имащи за цел да пазят подстъпите към града.

За градежа на „ Меджиди табия “ са били събрани наложително близо 300 българи . Главните майстори са били наети от Дряновско, а каменоделците са били от региона. Интересен факт е, че по време на строителството на форта сабили построени и първите монолитни възрожденски храмове в Силистренско – в Алфатар и Калипетрово.

През 1854 година, по време на Кримската война, крепостта е издържала едномесечна съветска блокада .

Днес крепостта „ Меджиди табия “ е значим туристически обект в Силистра и част от 100-те национални туристически обекта . Посетителите могат да се насладят на разходка в крепостта, както и да се срещнат с богатата история на района. Гледката към Силистра и   река Дунав  я прави желано място за туристически екскурзии и фотосесии.

От 1 май в цялата си цветна хубост историческа цитадела „ Меджиди табия “ посреща гости. Работи всеки ден от 10:00 до 17:30 часа .

Гигант и влюбени? Нови открития в археологическия резерват Деултум – Дебелт

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР