Светът на спорта загуби един от легендарните и най-скандалните си

...
Светът на спорта загуби един от легендарните и най-скандалните си
Коментари Харесай

Светът на спорта загуби един от легендарните и най-скандалните си шефове

Светът на спорта загуби един от именитите и най-скандалните си шефове. Бившият член на управленията на Международната федерация по лека атлетика и Европейския атлетически съюз Илка Канерва умря на 74-годишна възраст. Причината за гибелта му е болест, чието естество не беше публично обявено.

В интервала 1991-2005 година той беше президент на Финландската федерация по лека атлетика и напусна незабавно след края на европейското състезание в царицата на спортовете, което се организира в Хелзинки.

Канерва е някогашен член на Съвета на интернационалната федерация сред 2003 и 2011 година От 1999 до 2003 година пък е част от Съвета на Европейския атлетически съюз. В интервала 1993-2008 година е вицепрезидент на Финландския олимпийски комитет.

Илка Канерва има сериозен политически опит във Финландия. Той е народен представител в локалния парламент от 1975 година до гибелта си. През 1991 година за интервал от четири месеца даже е длъжностен министър председател. В интервала 2007-08 година е външен министър. През 1990-91 е министър на превоза, а по-късно в продължение на четири години е министър на труда.

Политическата му кариера не минава без скандал. През 2008 година е заставен да подаде оставка като министър на външните работи поради корист със служебното си състояние. Причината са появили се свидетелства за стотици известия със полово наличие, изпратени до еротична танцьорка от служебния му телефон.

През 2012 година е упрекнат в корупция поради получени огромни дарове от разнообразни предприемачи. Получава 15-месечна условна присъда, която след това е анулирана, защото Илка Канерва печели обжалването в Апелативния съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР