Сватбите са онзи вълнуващ миг, за който мечтае почти всяко

...
Сватбите са онзи вълнуващ миг, за който мечтае почти всяко
Коментари Харесай

Откъде произлиза фразата меден месец?

Сватбите са оня трогателен момент, за който мечтае съвсем всяко момиче.

През лятото, когато е сезона на тези събития, все по-често чуваме, че някой отпътува на меден месец. Днес сватбените пътешествия траят не повече от две седмици, а традицията се е видоизменила толкоз доста, че сами мъчно бихме се досетили за истинския ѝ генезис, написа trafficnews.bg.

Още през V век на новобрачните било давано огромно количество от алкохолната напитка, съдържаща мед, наречена медовина. За нея се считало, че има свойствата на афродизиак и трябвало да стигне на младоженците за месец. През XVI век изразът бил интерпретиран по-философски. Под " меден месец " се разбирал късият първичен миг, в който двамата влюбени изпитват мощна обвързаност и обич един към различен, отдадени на деликатност и наслаждение, само че както месецът (Луната) едвам извършил се, стартира да понижава, по този начин и влюбеността сред младоженците утихва след първичния екстаз.

Пред XIX век меденият месец придобил по-практични измерения. В този интервал младоженците тръгвали на странствуване, което не им подсигурило уединение, а тъкмо противоположното. Те отивали на обиколка из страната, с цел да посетят персонално всички родственици и другари, които не са съумели да участват на сватбеното празненство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР