Сватбата на Нефие Еминкова, на 21 г., и годеника ѝ

...
Сватбата на Нефие Еминкова, на 21 г., и годеника ѝ
Коментари Харесай

АФП: Българските помаци поддържат жив вековния сватбен обред

Сватбата на Нефие Еминкова, на 21 година, и годеника ѝ Шабан Киселов, на 24 година, е приказност от ярки цветове, цветя, пиршества и танци. Но булката, която е от помашкото население в България, не може да види нищо от това. Очите ѝ би трябвало да останат компактно затворени, до момента в който мюсюлманският духовник не благослови двойката.

Двамата следват древен обичаен зимен брачен обред, от който дребната им общественост, сгушена в южните Родопи, е била принудена да се откаже по време на комунизма, само че която се възражда след рухването на режима през 1989 година Ритуалът продължава цели два дни, като стартира с обилна галерия на зестрата на булката. Тя се състои от " всичко, което може да се измисли ", от което може да се нуждае новото семейство, изяснява Нефие. Ръчно направени чорапи, плетени бебешки одеяла и спално долни дрехи са окачени на дървено скеле на улицата, в непосредствена непосредственост до изцяло ръчно направеното брачно легло и тв приемник.

 рибново

Източник: Getty images
Училище за „ бездомните “ класове ще строят в Рибново (СНИМКИ)
Договор за реорганизация и уголемение на учебното заведение в Рибново подписа Манчо Джуркин – краткотрайно изпълняващ длъжността шеф. За...
Прочети повече
Кулминацията на сватбата настава в края на втория ден с " гелина " - рисуването на лицето на булката. Насаме и надалеч от любопитните мъжки погледи, две по-възрастни дами родственици покриват лицето на Нефие с пълен пласт бяла багра за лице и по-късно го украсяват с разноцветни пайети. Покриват косата ѝ с алена кърпа и обрамчват изрисуваното ѝ като на кукла лице с гирлянди от копринени цветя и линии от лъскава сърма, с цел да я създадат неузнаваема.

След това я показват на бъдещия ѝ брачен партньор, облечен в обичайно облекло - тъмночервени панталони, многоцветна престилка и корсаж и изрисувани с къна пръсти, които контрастират с ежедневните му сини дънки и черен блейзър.

Нефие държи ръчно огледало и скрито се вглежда в лицето си. Тя ще бъде всеотдайна, когато отвори необятно очите си едвам откакто имамът благослови новата двойка и брачният партньор ѝ измие лицето ѝ с мляко в новия им дом.

Изобилие от храна и танци под музиката на зурни и барабани подсигуряват триумфа на брачното празненство, само че няма алкохол.

" Това е методът, по който хората тук се женят, и ние също обичаме да го вършим по този метод ", споделя Нефие пред Агенция Франс Прес преди рисуването на лицето " гелина ".
Скандална антибългарска книга се популяризира измежду помаците в Родопите
Книга против освободителния темперамент на Балканската война се популяризира скрито в джамиите на Родопите, съобщи БГНЕС. Неин създател е...
Прочети повече
 рибново

Източник: Getty images

Нефие и Шабан ще изоставен Рибново, планинско село с към 3000 поданици, напролет и ще заминат за Германия, където младият мъж има дребен бизнес с подови настилки. Подобно на доста други българи, той е бил заставен да замине в чужбина в търсене на работа и по-добри приходи и се е върнал за малко единствено за сватбата.

" Родителите ми нямаха опция да имат такава женитба и взех решение да я направя по остарелия метод, с цел да ги развеселявам, те наподобяват даже по-щастливи от нас ", споделя Шабан.

Комунистическият режим в България след Втората международна война до 1989 година е изключително неприятелски към огромното мюсюлманско малцинство в страната. Помаците - славяни, приели исляма по време на османското господство - са били изключително потиснати и принудени да се откажат от пъстрото си облекло, както и от сватбените и обрязващите си ритуали през 70-те години на ХХ век. Днес в България живеят към 200 000 помаци, само че единствено Рибново и още едно южно село поддържат старите сватбени обреди. Това се дължи на географската изолираност на Рибново и " капсулирането " на общността, изяснява професорът по етнология Евгения Иванова.

И до момента в който всяка зима в Рибново се организират единствено няколко сватби, същият мюсюлмански обред се съблюдава и в югоизточната съседка на България - Турция. 

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР