Супермаркетите в Европа и Обединеното кралство предлагат все повече традиционни

...
Супермаркетите в Европа и Обединеното кралство предлагат все повече традиционни
Коментари Харесай

Коледното пазаруване в Европа: Икономично, на промоция, за домашни трапези

Супермаркетите в Европа и Обединеното кралство оферират от ден на ден обичайни коледни храни със лична марка – от печена патица до крекери с трюфели.

Целта е по този метод да привлекат повече клиенти, които икономисват от бюджета си с коледни трапези вкъщи, вместо да харчат за тържества в заведения за хранене на открито, написа Reuters.

Инфлацията принуждава семействата да поправят бюджетите си, настояват мениджъри и пазарни анализатори.

Във Франция междинният бюджет на потребителите е по-нисък с 19 евро спрямо 2022 година съгласно изследване на Cofidis и CSA Research.  Те се стремят да понижат най-вече разноските си за дарове.

Веригата супермаркети Carrefour се пробва да притегли купувачите с ниски цени, като да вземем за пример шоколадов адвент календар за седмицата преди Коледа на стойност 0,99 евро който е измежду 60-те нови коледни хранителни продукта със лична марка, въведени от търговеца тази година.

Според изследване на McKinsey супермаркетите са нараснали асортимента си от други възможности на марковите храни, защото огромно болшинство (78%) от потребителите във Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство, в другите групи по приходи, декларират, че минават към по-евтини артикули или пазарят при търговци на дребно с по-ниски цени.

Полската верига супермаркети Biedronka съобщи, че асортиментът ѝ от шоколадови и захарни произведения със лична марка, в това число бисквити с джинджифил, е най-малко с 20% по-евтин от другите възможности на огромните марки.

Холандският супермаркет Albert Heijn съобщи, че премиум гамата му " AH Excellent " има 200 празнични продукта през тази година, което е повече, в сравнение с през 2022 година

В Португалия супермаркетът Pingo Doce пусна на пазара нови продукти в своята гама " Iguarias " (деликатеси), в това число предястие от бутер тесто с месо, кестени и зеленчуци за 5,49 евро и крекери с трюфели за 1,99 евро.

За веригите магазини за хранителни артикули тази наклонност е късмет да усилят продажбите, разяснява Саймън Робъртс, основен изпълнителен шеф на Sainsbury's, втората по величина английска верига за хранителни артикули.

Тази година тя разшири гамата си от първокласни хранителни артикули под личната си марка " Taste the Difference ", като добави 170 нови коледни продукта, в това число готово ядене за четирима с патица, картофи и сос от червени боровинки за 28 паунда (36 долара) и мини късчета терин от пушена сьомга за 3,75 паунда.

Според изследване на Barclays британците чакат да похарчат към 105 паунда повече за Коледа тази година, в сравнение с през 2022 година, като максимален принос за това ще имат празничните храни и питиета - приблизително с съвсем 26 паунда.

Лидерът на английския пазар Tesco е купил повече пуйки спрямо предходната година, съобщи основният изпълнителен шеф Кен Мърфи, защото чака, че хората ще излизат по-малко и ще прекарват повече време вкъщи с приятелите и фамилията си.

" През идващите няколко седмици ще домакинствам у дома – по този начин е по-спокойно ", сподели 55-годишната Робин Ашър, до момента в който пазари в Sainsbury's в Източен Дулуич, Лондон. " Вкъщи можеш да пиеш доста по-хубаво вино, тъй като в заведенията за хранене надценката е прекомерно висока ", прибавя тя.

В количката ѝ има пет бутилки вино и една шампанско за коледните празници, с цел да се възползва от офертата на супермаркета за 25% отстъпка за шест бутилки, добавя Reuters.

Джеймс Симпсън, ръководещ шеф на производителя на шампанско Pol Roger, съобщи, че макар че растежът на продажбите на шампанско евентуално ще се забави през 2023 година, той чака мощни продажби за Коледа, когато даже спестовните консуматори са склонни да харчат.

По данни на Kantar за 52-те седмици, приключващи на 26 ноември, британците са купили 3,9 млн. литра шампанско тази година, което е с 9% по-малко от предходната.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР