Сухопътните войски на Република България са най-многочисленият вид въоръжени сили

...
Сухопътните войски на Република България са най-многочисленият вид въоръжени сили
Коментари Харесай

134 години сухопътни войски

Сухопътните войски на Република България са най-многочисленият тип въоръжени сили на Българската войска. Тяхната предистория стартира през лятото на 1877 година в град Кишинев, където се образува Българското опълчение в състава на Руската войска за присъединяване в Руско-турската Освободителна война. След войната Опълчението се дислоцира на територията на страната и се трансформира в Българска земска армия.
На 8 юли 1878 година, в сходство с решенията на Берлинския контракт, в Княжество България се образува Българска армия, а в Източна Румелия - Източнорумелийска милиция. Армията напълно е сухопътна до август 1879 година, когато се слагат основите и на Военния флот. От 1879 до 1919 година. Сухопътните войски се развиват на основата на правилото за всеобщата военна работа, който е общопризнат от европейските страни. На 6 септември 1885 година елементи от Източнорумелийската милиция застават на страната на националното въстание и реализирането на Съединението на България.
В хода на Сръбско-Българската война /ноември 1885 г./ Сухопътните войски дефинитивно оформят актуалния си облик на независим тип въоръжени сили. Така наречената война на българските капитани още един път демонстрира пред света, че в името на отбраната на своето Отечество българският боец е подготвен да извърши чудеса от смелост. След съдбоносен марш-маньовър на по-голямата част от групировката, ситуирана на границата с Турция, в тридневни боеве на Сливнишката позиция нашите войски, водени от своите млади командири, разгромяват елитните елементи на агресора.
Победата на 19 ноември 1885 година е повратният миг на основаването на сухопътните сили. Тази дата е възприета за техен празник. През интервала от 1886 до 1912 година тя се усъвършенства в количествено и качествено отношение. Възприема се армейско дивизионно-полковата конструкция, основават се и се развиват типовете и родовете войски. Периодът 1912-1919 година е присъщ с присъединяване на сухопътните войски във войните за национално обединяване: Балканската война /1912-1913 г./, Междусъюзническата война /1913 г./, Първата международна война /1915-1918 г./. Сухопътните войски поемат съвсем цялата тежест на тези войни. Личният състав на Сухопътни войски се покрива с неувяхваща бойна популярност при Лозенград - Бунархисар, щурма и завладяването на Одрин, завладяването на Тутракан, боевете за освобождението на Македония и Добруджа, Дойранската епопея и други. През втората международна война продължава усъвършенствуването на Сухопътните войски. Те вземат участие в последния стадий на войната на страната на антихитлеристката коалиция. Провеждат 5 настъпателни интервенции /Нишка, Куманово-Странска, Брегалнишко-Струмска, Косовска и Мурска/ и 1 отбранителна -Дравска. След Втората международна война Сухопътните войски се превъоръжават, развиват и усъвършенстват. Нов образ получават разнообразни родове и специфични войски. Постепенно най-старият и максимален тип въоръжени сили на нашата войска се трансформира в неизпълним поръчител на териториалната целокупност и самостоятелност на България.
При основаването на Варшавския контракт доизгражданото на нашите Сухопътни войски към този момент се намира в непосредствена взаимозависимост от военната теория на страните членки на контракта. Всичко това както и размерът на поставените им задания постанова през 1973г. да бъде образувано Командването на Сухопътните войски като непрекъснат орган на Министерството на защитата за управление на войските в спокойно време и развърнато фронтово ръководство по време на война. След 1989 година Република България възприема общоевропейския интеграционен път и взема решение да стартира подготовката за присъединение към Северноатлантическия алианс. Три години по-късно – през 1992 година с решение на Министерския съвет и заповед на Министъра на защитата - 19-ти ноември е избран като дата на решителните боеве на Сливнишката отбранителна позиция и влиза в новата ни история като военен празник на Сухопътните войски. През 1994 година Нашата страна се включва и в самодейността Партньорство за мир.
С приемането на закона за защитата и въоръжените сили през 1995г. се слага началото и на качествено нова промяна, която постанова нов принцип – създаване на професионална войска. В тази връзка с Указ на Президента на Република България и заповед на Министъра на защитата през 1996 година, Командването на Сухопътните войски се реорганизира в Главен щаб на Сухопътните войски. През този интервал една от главните задания е присъединяване в интервенции по поддържане на мира. Началото се слага в Камбоджа. Следват задачи в Ангола и Таджикистан, задача на Организация на обединените нации в Етиопия и Еритрея, задачи в Косово, Босна и Херцеговина, Афганистан и Ирак. След 14 годишна активност на 29 март 2004 година Република България става пълновръстен член на Северноатлантическия алианс. От 01.06.2006 година Главният щаб на Сухопътните войски се трансформира в Щаб на Сухопътните войски, а съединенията и частите минават на непосредствено негово послушание. Три години по-късно – през 2009 Щабът на Сухопътните войски става Щаб по подготовката на Сухопътните войски. След по-малко от година на 01.07.2010 година със заповед на Министъра на защитата Щаба по подготовката на Сухопътните войски се трансформира в Щаб на Сухопътните войски, а от 01.07.2011 година той се трансформира в Командване на Сухопътните войски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР