Върховенството на правото, противодействието на корупцията, нормативното регулиране на лобизма,

...
Върховенството на правото, противодействието на корупцията, нормативното регулиране на лобизма,
Коментари Харесай

Зам.-министрите Кинчева и Цанева обсъдиха с председателя на Transparency International борбата с корупцията, регулирането на лобизма, SLAPP делата

Върховенството на правото, противодействието на корупцията, нормативното контролиране на лобизма, ефикасната отбрана на подателите на сигнали, транспонирането на директивата за SLAPP делата - тези и други тематики разискаха през днешния ден ръководителят на борда на шефовете на авторитетната интернационална организация Transparency International Франсоа Валериан и заместник-министрите Спаска Кинчева и Бисерка Цанева. На срещата бяха също изпълнителният шеф на българското посланичество на организацията, Асоциация „ Прозрачност без граници ", Калин Славов и началникът на политическия кабинет на министъра Михаела Мечкунова.

Франсоа Валериан подчертава върху битката с корупцията, като корист с власт за персонално облагодетелстване, както и върху нуждата от национални регламенти за лобизма, най-много на регистри на лобистите и тяхната активност. Той акцентира и ролята на гражданското общество при противодействието на корупцията, което включва и обезпечаването на същностна отбрана на подателите на сигнали и ограничения против очевидно неоснователните искове или каузи, водени против представители на обществеността (SLAPP делата).

Калин Славов регистрира, че министерството и „ Прозрачност без граници " сполучливо са сътрудничили по част от тематиките.

Зам.-министър Спаска Кинчева заявява решимостта на сегашното служебно държавно управление да работи за одобряване на върховенството на правото и продължение на правосъдната промяна, като напъните са ориентирани най-много към осъществяване на уговорките по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Тя акцентира присъединяване на министерството в дебата по новия антикорупционен закон, направената идея за контролиране на лобизма, настоящия към този момент механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор и неговите заместници и разширението на правосъдния надзор върху прокурорските актове и признатия закон за отбрана на подателите на сигнали.

Зам.-министър Бисерка Цанева в детайли показа осъществената работа по изработването на концепцията за лобизма, подробното изследване на международния опит и предлагането на Министерство на правосъдието тази активност да се контролира нормативно в специфичен закон. Спря се и на обсъжданите в министерството промени в Граждански процесуален кодекс преди приемането на евродирективата за SLAPP делата, както и на идното образуване на работна група по транспонирането на директивата. Тя предложения „ Прозрачност без граници " да се включат в работните групи по двете тематики. Те са доста значими за нас, акцентира зам.-министър Цанева.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР