Инвестират се 28 млн. лева за изграждането на Национален STEM

...
Инвестират се 28 млн. лева за изграждането на Национален STEM
Коментари Харесай

Изграждат Национален STEM център в „София Тех Парк“ за близо 30 млн. лева

Инвестират се 28 млн. лв. за построяването на Национален STEM център на територията на „ София Тех Парк “. Предварителният контракт за основаване право на градеж на мултифункционалната постройка беше подписан от изпълнителния шеф на научно-технологичния парк Тодор Младенов и шефа на Национален STEM център проф. Найден Шиваров. Срокът за осъществяването на инвестицията в нововъведения с фокус върху STEM е до 31 май 2026 година, а финансирането е обезпечено от Националния проект за възобновяване и резистентност. Това оповестиха от пресцентъра на МОН.

Новопостроеният Национален STEM център ще включва съвременно и модерно оборудвани лаборатории в пет съществени посоки: „ Зелени технологии и стабилно развиване “, „ Роботика и кибер-физични системи ”, „ Дизайн и 3D прототипиране ”, „ Математика и информатика ” и „ Природни науки “. Предвидено е и основаване на зала за цифрово изкуство (Digital Art) и аудио образно изкуство, зали за образования, семинари и срещи, както и на образователни работилници (Maker Space). В него ще се приготвят и българските олимпийски тимове като упованията са усъвършенстваните условия и съвременна инсталация да сътвори причина и за още повече техни триумфи на международни и районни съревнования.

Крайната цел на този огромен план е да се увеличи мотивацията за учене и да се насърчи интереса и развиването на умения в дисциплините и областите, свързани с естествени и инженерни науки, изкуствен интелект, роботика, осведомителни и информационни технологии, само че също по този начин иновативността и предприемчивостта за тяхното практическо приложение, в това число в региона на лингвистичните знания и изкуствата, сподели след подписването на контракта шефът на Националния STEM център проф. Найден Шиваров.

„ За екипа на „ София Тех Парк “ построяването на Национален STEM център на територията на Парка е осъществяване на план от национално значение, който следва задачата и задачите на първия в България научно-технологичния парк за развиване на иновационната среда у нас. Уверени сме, че Центърътще добави и разшири опциите и услугите, които дава „ София Тех Парк “ за младежите, бизнесмените и академичната общественост, и вратите му ще бъдат необятно отворени за всеки жаден за познания и придобиване на нови умения преподавател и възпитаник “, съобщи изпълнителният шеф на СТП Тодор Младенов.

Предстои основаването на три изнесени бази за образование към районните STEM центрове, а при започване на март започва и построяването на STEM кабинети във всички над 2 200 учебни заведения и центрове за специфична просветителна поддръжка в страната. При връчването на първите контракти на учебните заведения министърът на образованието и науката Галин Цоков уточни, че задачата е освен да се сътвори удобна STEM среда във всяко учебно заведение, само че да се промени и работата на учителите, които би трябвало да могат да работят взаимно, да основават екипи със свои сътрудници и с възпитаници, които да учат планово основано.

По този метод учениците освен ще образуват умения, само че и у тях ще се възпита обич към природнитенауки, с цел да могат да станат в идващите години откриватели, инженери и хора, които движат напред софтуерното развиване на България, сподели министър Цоков.

Просветният министър подчертава, че развиването на STEM образованието е част от политиките на МОН за смяна на метода на образование на децата и учениците – от възпроизвеждане на запаметено познание към образуване на съответни умения и  компетентности.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР