Студентите в Софийския университет намаляват, като през тази учебна година

...
Студентите в Софийския университет намаляват, като през тази учебна година
Коментари Харесай

Студентите в Алма Матер намаляват, държавната субсидия расте

Студентите в Софийския университет понижават, като през тази образователна година те са с над 700 по-малко спрямо предходната, понижават и щатните бройки в администрацията. Въпреки това държавната дотация се е нараснала с 6 млн. лв.. Това регистрира ректорът проф. Анастас Герджиков по време на Общо заседание на висшето учебно заведение, показва " Дарик ".

От него стана още ясно, че Алма Матер към този момент няма да финансира ушиването на шапки за дипломирането на абитуриентите. Това взеха решение делегатите на Общото заседание на най-старото висше образователно заведение у нас. Предвиждат се средства единствено за тоги. Най-старото висше образователно заведение у нас образова 10% от студентите в страната и получава близо една пета от държавната дотация, само че все пак заплатите на преподавателите са към междинните, стана ясно по време на разискванията.

" Въпреки че съм малко афектиран, че по този начин единомислещо решихте да оставите ректора без шапка в зимния сезон, мое обвързване е да ви показва годишния доклад за активността на университета ", съобщи той.

Има известно нарастване на преподавателските заплати, само че и с него те остават към междинните в сектора, а повода, съгласно проф. Герджиков са магистърските стратегии.

Ние сме удвоили точно магистърските стратегии с най-малко под 5 индивида. магистърските стратегии са двойно повече в сравнение с са били преди години, при същия брой магистри. това е повода да имаме средства за хонорари, а да нямаме средства за заплати ", обясни ректорът.

Попитан дали се приготвя документ, който да регламентира наложителен най-малко на учащите се в магистърските стратегии, проф. Герджиков отговори негативно и изясни, че би трябвало да се търси най-правилното решение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР