Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности ще

...
Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности ще
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 18 август

Студенти от 8 професионални посоки и 18 предпазени специалности ще се образоват гратис
Студенти от 8 професионални посоки и 18 предпазени специалности ще се образоват гратис. Това стана допустимо, откакто държавното управление утвърди лист на професионални посоки и предпазени специалности, които се освобождават от такси за образование. Тези посоки и специалности са с най-голям предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда.
Целият курс на образование е безвъзмезден за студентите, признати от образователната 2021/2022 година, в специалности от професионалните посоки „ Педагогика на образованието по... ", „ Религия и теология ", „ Математика ", „ Физически науки ", „ Химически науки ", „ Химични технологии ", „ Енергетика ", „ Материали и материалознание ". Без такси ще се образоват студентите в специалности „ Арменистика и кавказология ", „ Африканистика, „ Индология ", „ Иранистика ", „ Класическа лингвистика ", „ Новогръцка лингвистика ", „ Румънска лингвистика ", „ Унгарска лингвистика ", „ Хебраистика ". В листата попадат също „ Ядрена техника и нуклеарна енергетика ", „ Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промиЩленост ", „ Машини и апарати за хранително-вкусовата индустрия ", „ Топло- и нуклеарна енергетика ". Безплатно ще е образованието и за студентите, признати в „ Ядрена енергетика ", „ Корабостроене и морска техника ", „ Хидростроителство ", „ Металургия ", „ Технология на дървесината и мебелите ".
Мярката се ползва за втора година и ще обхване 8916 студенти в първи и втори курс в 18 държавни висши учебни заведения. За покриване на таксите за първия учебен срок на студентите, признати от образователната 2021/2022 година, ще бъдат нужни 1.6 млн. лв.. Те ще са за сметка на разчетени разноски по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 година Средствата, нужни за 2022 година, ще бъдат планувани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните държавни висши учебни заведения. Целта на мярката е да възобнови интереса на кандидат-студентите към тези значими специалности и посоки, с цел да се приготвят фрагменти, нужни за стопанската система и публичния живот.

Одобряват се близо 100 000 лв. за погашение на стипендии по програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности
Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разходи/трансфери за 2021 година за погашение на стипендии по Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности от държавни, общински и частни учебни заведения през 2021 година
С Постановлението се предлага да бъдат обезпечени средства на обща стойност 101 925 лева за погашение на отпуснатите стипендии на възпитаници от държавните спортни учебни заведения и възпитаници от общински и частни учебни заведения през второто тримесечие на 2021 година.
Необходимите средства за стипендиите са в границите на разчетените за тази активност в държавния бюджет средства за 2021 година

Одобрени са вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на културата
Министерският съвет утвърди Постановление за вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на културата за 2021 година. Промените ще се осъществят в границите на одобрените разноски по бюджета на ведомството за актуалната година.
Община Джебел ще ръководи за период от 10 години археологическа недвижима културна полезност „ Средновековна цитадела Устра”
Министерският съвет одобри решение за безплатно даване за ръководство на археологическа недвижима културна полезност - обществена държавна благосъстоятелност, на община Джебел за период от 10 години.„ Средновековна цитадела Устра” с подредба на единична археологическа недвижима културна полезност и категория „ национално значение " се намира в област Кърджали, община Джебел, в землището на с. Устрен.
Дейностите, свързани с запазване на културната полезност и реализирането на други научни, културни, просветителни и туристически действия ще правят в сходство с условията на Закона за културното завещание от Регионалния исторически музей - Кърджали.

Променя се статутът на парцел, употребен от АГКК в София
С решение на държавното управление се трансформира статутът на парцел в София, употребен от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от частна държавна благосъстоятелност в обществена държавна благосъстоятелност.
Имотът се намира на ул. „ Кракра " № 3 в гр. София и е възложен безплатно за ръководство на организацията за осъществяване на функционалностите й.
Промяната на статута е обвързвана с настъпили промени в кадастралната карта и кадастралните регистри, вследствие на които е осъществено сливане на постройките в общ парцел.

Държавен парцел се трансферира безплатно на Министерството на районното развиване и благоустройството
Поради отпаднала нужда, с решение на Министерският съвет, от Агенция „ Пътна инфраструктура " - Областно пътно ръководство - Видин се лишава правото на ръководство върху част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност.
Имотът се намира в постройка № 1 на ул. „ Цар Симеон Велики " № 71 в гр. Видин и включва два независими обекта с повърхност надлежно 78 кв. м и 3 кв. м. Предоставя се безплатно за ръководство на Министерството на районното развиване и благоустройството за осъществяване на функционалностите му.

Правителството освобождава Росен Русев като почетен консул в Румъния със седалище в Плоещ по негова молба
Министерският съвет реши да удоволетвори молбата за освобождение на Росен Русев като почетен консул в Румъния със седалище в Плоещ. Консулският му окръг обгръща още Прахова, Дъмбовица, Бузъу и Брашов. Ръководеното от него консулство следва да бъде закрито.
Росен Русев е назначен за почетен консул през 2016 година За този интервал той доста способства за развиването на връзките сред България и Румъния. Оказвал е подпомагане на български жители, в това число и отвън територията на консулски му окръг, за реализиране на контакти с локалните управляващи, оформяне на документи, настаняване и изписване от болница, както и други проблеми, зародили на румънска територия. Помагал е при разнообразни институционални и административни проблеми.

„ Армира стоун “ ЕООД, ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Биковото “
„ Армира стоун " ЕООД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Биковото ", ситуирана в землищата на селата Брусино, Планинец и Сборино, област Хасково. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за период от две години. През този интервал „ Армира стоун " ЕООД ще вложи най-малко 28 300 лева в проучвателните действия.

„ Гнайс мозайк” ЕООД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Кърчовото”
„ Гнайс мозайк " ЕООД ще изследва скалнооблицовъчни материали в повърхност „ Кърчовото ", ситуирана в землището на село Лозенградци, област Кърджали. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание. Разрешението за изследване се дава за период от две години. През този интервал „ Гнайс мозайк " ЕООД ще вложи най-малко 24 500 лева в проучвателните действия.

413 лева ще е линията на беднотия в България през 2022 година
413 лева ще е линията на беднотия в България през 2022 година, реши държавното управление. Стойността й е с 44 лева по-висока спрямо 2021 година Увеличението ще компенсира отчасти изоставането на националната линия на беднотия през предходната година. Актуализирането й ще докара до повишение на финансовата поддръжка на хората с увреждания.

Одобрени са промени в нормативни актове на Министерския съвет
Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет. С постановелнието се вършат промени в следните нормативни актове:
1. В Правилника за използване на Закона за защитата и въоръжените сили на Република България, признат с Постановление на Министерски съвет № 46 от 2010 година
С измененията в правилника част от настоящите му разпореждания се синхоронизират с признатите промени и допълнения в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България /ЗОВСРБ - обнародван Дъждовни води бр.23 от 2021 г./, касаещи смяната в структурата на Българската войска и по-конкретно образуването, считано от 01.09.2021 година на двете нови командвания - Командването за логистична поддръжка и Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана. Новата организационна конструкция на Българската войска, според настоящата наредба на член 60а, ал.2, т. 4 и 5 от ЗОВСРБ, както и последните промени в член 60в на ЗОВСРБ (обн., Дъждовни води, бр. 23 от 2021 г.) постановат привеждане в сходство на наредбите на текстовете на член 7, ал.2, член 69, алинея 1 и 4, член 71а, алинея 5, член 71д, алинея 4, член 71у, алинея 6 и член 158, алинея 3 от ППЗОВСРБ с посочените законови разпореждания, в това число и по отношение на длъжността „ командващ на Съвместното командване на силите ", която считано от 01.09.2021 година се трансформира на „ пълководец на Съвместното командване на силите ". Прецизира се наредбата на член 105, алинея 1 и 2 от ППЗОВСРБ, заради неопределено препращане към акта на Министерския съвет - Наредбата за здравната експертиза на работоспособността, призната с Постановление № 99 на Министерския съвет от 2005 година (отм., Дъждовни води, бр. 36 от 2010 г). С цел изясненост при използването се показва относимата правна уредба и категорично се дефинира, че военнослужещите имат право на отпуск за краткотрайна нетрудоспособност в размер, избран от военномедицинските експертни органи или от органите на експертизата на работоспособността в сходство с наредбата на Министерския съвет по член 101, алинея 7 от Закона за здравето.
2. В Правилника за използване на Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, признат с Постановление на Министерски съвет № 145 от 2012 година
Текстовете на ППЗРВСРБ се привеждат в сходство с промените и допълненията в ЗОВСРБ /обн. Дъждовни води бр.23 от 2021 г./ по отношение на новата конструкция и длъжностните лица в командната верига на Българската войска. Отделни разпореждания в посочения акт на Министерския съвет /§ 2, т. 3-12 от ПМС/ се синхронизират и с новата редакция на наредбата на член 30 от Закона за запаса на въоръжените сили на Република България (обн. Дъждовни води бр. 109 от 2020 г.), в която след изменението й, е планувано ново съображение за преустановяване на контракта за работа в доброволния запас - заради приключване на уговорения период, което води до нужда от прецизиране на съответните текстове, в които са уредени съответните процедури за прекратяването на контракта.
3. В Правилника за устройството и активността на Служба „ Военно разузнаване ", признат с Постановление на Министерски съвет № 316 от 2020 година, в Правилника за използване на Закона за военната полиция, признат с Постановление на Министерски съвет от 2017 година и в Наредбата за изискванията и реда за реализиране на дейностите, свързани с оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения и контрола над тях във и от въоръжените сили на Република България, призната с Постановление на Министерски съвет № 278 от 2010 година
В посочените актове на Министерския съвет, в които е отразено взаимоотношението сред структурите на Българската войска са признати промени които водят до привеждането им в сходство с новата конструкция и командна верига в Българската войска.

Приети са промени в Устройствения устав на Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни
Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Устройствения устав на Изпълнителната организация по селекция и репродукция в отглеждането на животни към министъра на земеделието, храните и горите.
Промените целят той да бъде наведен в сходство с настоящата нормативна уредба. Също по този начин се правят вътрешни промени в числеността на дирекциите в обща администрация и в профилираните дирекции, с оглед по-ефективното осъществяване на функционалните им отговорности, като това не трансформира общата бройка на личния състав в организацията.

Одобрен е план на съглашение по отношение на препродажба на ваксини
Министерският съвет одобри Решение за одобрение на план на Споразумение за препродажба на ваксини от и сред Република България и Кралство Норвегия по отношение на препродажба на дози ваксини на Moderna Switzerland GMBH против COVID-19, като основа за водене на договаряния. Проектът на съглашение планува препродажба на 100 000 дози ваксина Spikevax. В горепосоченото съглашение е планувано всички разноски за доставката да бъдат поети от Кралство Норвегия.

Приет е план на тристранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID-19
Министерският съвет одобри план на Тристранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID-19, създадени от Пфайзер-Бионтех, сред Република България, Република Северна Македония и Пфайзер-Бионтех, както и план на Двустранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID-19, създадени от Пфайзер-Бионтех, сред Република България и Република Северна Македония, като основа за водене на договаряния. Проектите на съглашения плануват подаяние на 51 480 дози от имунизацията Comirnaty. В горепосочените съглашения е планувано всички разноски за доставката да бъдат поети от Република Северна Македония.
Министерският съвет одобри също по този начин Решение за предложение до Народното събрание за одобрение на Тристранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID-19, създадени от АстраЗенека сред Република България, Кралство Бутан и АстраЗенека и Двустранно съглашение за подаяние на ваксини против COVID-19, създадени от АстраЗенека сред Република България и Кралство Бутан. Проектите на съглашения плануват подаяние на 172 500 дози ваксина Vaxzervria. В горепосочените съглашения е планувано всички разноски за доставката да бъдат поети от Кралство Бутан.

Утвърдени са разноските за командировки в страната за второто тримесечие на 2021 година
Правителството утвърди разноските за командировки в страната за второто тримесечие на 2021 година на министрите и заместник-министрите, на регионалните шефове, на ръководителите на държавни комисии, организации и институции.
За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 6 163,33 лева, за командировки на ръководителите на държавни организации и техните заместници – 1 755,75 лева, за командировки на регионални шефове – 2 876,66 лева, за командировки на ръководители и членове на държавни комисии – 60 лева За командировки на ръководители на държавни институции по член 19, алинея 4 от Закона за администрацията не са осъществени разноски.

Одобрена е българската позиция за идна видеоконферентна кръгла маса в границите на механизма IPCR
Министерският съвет утвърди позицията на Република България за присъединяване във видеоконферентна кръгла маса на министрите на вътрешните работи в границите на механизма за интегрирана реакция на политическо ниво при рецесии (IPCR), която ще се организира на 18 август 2021 година Представената пред Министерски съвет за утвърждение позиция се отнася до миграционната обстановка в Литва в подтекста на засиления миграционен напън от Беларус.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР