Стратегията на ЕС за интегриране на енергийната система ще осигури

...
Стратегията на ЕС за интегриране на енергийната система ще осигури
Коментари Харесай

Как ще работи бъдещата европейска енергийна система?

Стратегията на Европейски Съюз за консолидиране на енергийната система ще обезпечи рамката за прехода към екологична сила. Настоящият модел, при който потреблението на сила в превоза, индустрията, газоснабдяването и постройките протича в обособени сегменти — всеки със лична верига за основаване на стойност, правила, инфраструктура, обмисляне и употреба — не може да обезпечи постигането на индиферентност във връзка с климата до 2050 година по стопански ефикасен начин; измененията в цената на новаторските решения би трябвало да бъдат интегрирани в метода на действие на енергийната ни система. Трябва да се изградят нови връзки сред секторите и да се употребява техническият прогрес.

Интегрирането на енергийната система значи, че системата се възнамерява и действа като цяло, свързвайки разнообразни енергоносители, инфраструктури и браншове на ползване. Свързаната и гъвкава система ще бъде по-ефективна и ще докара до спад в разноските за обществото. Това да вземем за пример значи система, при която електричеството, захранващо колите в Европа, идва от слънчевите панели на покривите ни, а постройките ни се отопляват с топлината от близкия цех, до момента в който самият цех се зарежда с чист водород, създаден от вятърна сила от ситуирани в морето съоръжения.

В тактиката се дефинират 38 дейности за основаване на по-тясно интегрирана енергийна система. Те включват преразглеждане на съществуващото законодателство, финансова поддръжка, научни проучвания и внедряване на нови технологии и цифрови принадлежности, насоки за страните членки по отношение на фискалните ограничения и последователно унищожаване на дотациите за изкопаеми горива, промяна на ръководството на пазара и планирането на инфраструктурата, както и по-добра информация за потребителите. Анализът на съществуващите спънки в тези области ще ни поддържа в правенето на съответни оферти, да вземем за пример за преразглеждането на Регламента за трансевропейската енергийна мрежа (TEN-E) до края на 2020 година или преразглеждането на директивата за енергийното данъчно облагане и регулаторната рамка за пазара на газ през 2021 година

Какво съставлява консолидираното на енергийната система?

Интегрирането на енергийната система се отнася до планирането и действието на енергийната система като цяло, с голям брой енергоносители, инфраструктури и ползване по браншове. То основава по-силни връзки сред тях за обезпечаване на нисковъглеродни, надеждни и ефикасни във връзка с ресурсите енергийни услуги на допустимо най-ниска цена за обществото. Интегрирането на енергийната система е пътят към ефикасна, финансово налична и дълбока декарбонизация на европейската стопанска система.

Настоящата енергийна система към момента се основава на паралелни и отвесни енергийни вериги за основаване на стойност, които обвързват сковаващо съответни енергийни запаси със характерни браншове на крайното ползване. Моделът на обособени и несвързани области не може да докара до неутрална във връзка с климата стопанска система. Той е механически и стопански неефикасен и води до обилни загуби под формата на отпадна топлота и ниска енергийна успеваемост.

В Стратегията за консолидиране на енергийната система се показва визия за ускорение на прехода към по-интегрирана енергийна система в поддръжка на чистата сила и неутралната във връзка с климата стопанска система, като се укрепва енергийната сигурност, опазват се здравето на жителите и околната среда и се предизвикват растежът и водещите позиции в индустрията.

Стратегията съдържа 38 дейности за реализиране на нужните промени. Те включват преразглеждане на съществуващото законодателство, финансова поддръжка за научни проучвания и внедряване на нови технологии и цифрови принадлежности, насоки за страните членки по отношение на фискалните ограничения и последователното унищожаване на дотациите за изкопаеми горива, промяна на ръководството на пазара и изцяло обмисляне на инфраструктурата, както и по-добра информация за потребителите.

Какви са главните детайли на тактиката?

Стратегията се основава на три детайла, които се допълват и поддържат взаимно:

На първо място, енергийна система, по-близка до правилото на кръговата стопанска система, където не се разхищава сила, а енергийната успеваемост е основание от първостепенна значимост. Например с цел да се улесни оползотворяването на отпадната топлота от промишлени обекти и центрове за данни.
На второ място, потреблението на по-чиста електрическа сила, създадена от възобновими източници. Използването на възобновими източници става по-евтино, а оттова и електрическата енергия ще стане по-чиста. Необходимо е да се разшири потреблението на тази чиста електрическа енергия допълнително области като сградния фонд, индустрията и превоза, които обичайно разчитат на изкопаеми горива.
На трето място, поощряване на възобновимите и нисковъглеродните горива, в това число водорода, в секторите, за които е по-трудно да понижат въглеродните си излъчвания, да вземем за пример тежкотоварните транспорти и тежката индустрия. Това ще се реализира посредством: разрастване на капацитета на устойчивата биомаса и биогоривата, водорода от възобновими източници и синтетичните горива; обезпечаване на благоприятни условия за хващане, предпазване и потребление на въглерод; изясняване на определението за другите възобновими и нисковъглеродни горива и поддръжка за тяхното разработване; както и посредством насърчаването на реформаторски планове.

На последно място, тактиката ще бъде насочена към потребителите, ще обезпечава ясна и елементарно налична информация за най-чистите налични решения и опциите за удобен за климата избор и ще способства по-интелигентното и по-устойчиво потребление на силата. Тя ще разчита на засилено потребление на цифровизацията за свързване на потребителите, производителите и операторите на енергийната система посред им. Това ще способства и за битката с енергийната беднотия.

В тактиката се дефинират съответни оферти за политики, които Комисията ще показа през идващите месеци и години за постигането на тези цели.

Спомага ли тази тактика за реализиране на задачите на Европейския зелен пакт?

Да. На производството и потреблението на сила се дължат 75 % от нашите излъчвания на парникови газове. Поради това енергийната система е от решаващо значение за реализирането на задачата на Европейския зелен пакт за реализиране на индиферентност във връзка с климата до 2050 година Енергийната система също е в основата на нашата стопанска система и нашето всекидневие. Тя обезпечава работни места и прехранване и укрепва конкурентоспособността и нововъведенията в Европа.

Интеграцията на енергийния бранш разрешава да се съчетае доставката на нисковъглеродна и възобновима сила с ефикасни технологии от страната на потреблението като електродвигатели, термопомпи и горивни детайли. Значително понижаване на излъчванията на парникови газове може да се реализира единствено посредством композиция от енергийна успеваемост и доста висок дял на силата от възобновими източници. Утвърждаването на енергийната успеваемост и на възобновимите енергийни източници може да бъде улеснено посредством по-интегрирана енергийна система.

Една нова, взаимосвързана система ще бъде по-ефикасна и по-близка до кръговата стопанска система чрез улавянето и повторното потребление на силата от боклуци. Тя ще бъде по-чиста, ще употребява повече възобновими топлота и електрическа енергия посредством ефикасни приложения от страната на потреблението в индустрията, превоза и отоплението. А в тези браншове, в които електрификацията е сложна, тактиката предлага стъпки за поощряване на по-чисти горива, в това число устойчиви биогорива и биогаз и водород от възобновими източници.

Всичко това ще способства за битката с изменението на климата и за реализиране на задачите на Европейския зелен пакт, като в същото време държи разноските за енергийния преход под надзор, с което ще се реализира обективен преход.

Ще помогне ли тактиката за икономическото възобновяване на Европа от рецесията, породена от Covid-19?

Отговорът е „ да “. Стратегията ще бъде различен конструктивен детайл на икономическото възобновяване след рецесията, провокирана от COVID-19. Сега повече от всеки път преходът към по-интегрирана енергийна система е от решаващо значение за Европа. Представеният на 27 май 2020 година проект на Комисията за възобновяване Next Generation EU акцентира нуждата от по-добро консолидиране на енергийната система като част от нейните старания за освобождение на вложенията в основни чисти технологии и вериги за основаване на стойност. Като разчита на по-широко потребление на чисти и новаторски процеси и принадлежности, пътят към консолидираното на системата също ще докара до нови вложения, работни места и напредък и ще укрепи водещите позиции на Европейски Съюз в индустрията на международно ниво и ще способства за икономическото възобновяване.

Продължава ли тактиката да поддържа потреблението на изкопаеми горива като газ и въглища?

Напротив, тактиката е пътна карта за ускорение на последователното извеждане от приложимост на изкопаемите горива на 3 равнища:

енергийна успеваемост и кръговост на стопанската система, както и потреблението на локални възобновими ресурси;
подмяна на потреблението на газ, въглища и петрол с електрифициране при всяка опция посредством директно потребление на електрическа енергия от възобновими източници;
подмяна на изкопаемите горива с възобновими енергийни източници и нови горива на основата на възобновими източници в процесите, които не могат да бъдат пренасочени към електроенергия;

Що се отнася до природния газ, тактиката предлага път за замяната му с резистентен газ от възобновими източници и нови синтетични газове на основата на възобновими източници като да вземем за пример водород и синтетичен метан.

Допринася ли тактиката за реализирането на обективен преход?

Стратегията се стреми да реализира задачите ни в региона на климата на допустимо най-ниската допустима цена за потребителите и бюджетите в обществения бранш. В тактиката се предлага също по този начин да се ускори ролята на потребителите при прекосяването към декарбонизирана, децентрализирана енергийна система. Осигуряването на ясна и елементарно налична информация ще разреши на жителите да вършат удобни за климата избори, да трансформират моделите си на ползване на сила и да се осведомят за най-хубавите софтуерни разновидности, с които разполагат.

Стратегията също по този начин се възползва от бързо намаляващите разноски за сила от възобновими източници в целия Европейски Съюз, което води до по-ниски цени за потребителите, по-голяма енергийна сигурност и по-приобщаваща енергийна система. В допълнение, тактиката има за цел да ускори конкурентоспособността на европейската стопанска система посредством поощряване на растежа и софтуерните нововъведения в целия Европейски Съюз.

Зачита ли тактиката правилото „ Енергийната успеваемост преди всичко “?

Да. Принципът за слагане на енергийната успеваемост преди всичко е в основата на консолидираното на енергийната система. Енергийната успеваемост понижава общите потребности от вложения и разноските, свързани с производството и потреблението на сила и енергийната инфраструктура. Тя също по този начин понижава обвързваното с силата потребление на земя и материали и произлизащите от това замърсяване и загуба на биологично многообразие.

Интегрирането на енергийната система ще помогне на Европейски Съюз да реализира по-голяма енергийна успеваемост посредством потребление на наличните запаси, по-добре съобразено с правилото на кръговата стопанска система и прекосяване към по-ефективни енергийни технологии. Например, електрическите транспортни средства оферират доста по-висока енергийна успеваемост от моторите с вътрешно горене. Прилагането на правилото за слагане на енергийната успеваемост преди всичко в цялата енергийна система ще се реализира посредством отдаване на приоритет на решенията от страната на потреблението, когато те са стопански по-ефективни от вложенията в инфраструктура за енергийни доставки за реализиране на задачите на политиката.

Други ограничения ще подсигуряват, че потребителските решения за икономисване, пренасочване или взаимно потребление на сила отразяват съответно виталния цикъл на енергопотреблението и отпечатъка на другите енергоносители, в това число добива, производството и повторното потребление или преработването на първични материали, конверсията, преобразуването, превоза и съхранението на сила, както и възходящия дял на възобновимите източници в доставките на електрическа енергия.

Как тактиката поддържа водещата роля на Европейски Съюз в региона на технологиите за чиста сила?

Стратегията има за цел да подсигурява, че Европейски Съюз употребява оптимално своята преднина и експертен опит в технологиите за сила от възобновими източници и интелигентни енергийни мрежи. Конкретни браншове и вериги за основаване на стойност, които се чака да имат централно значение и в които Европейски Съюз е в преференциална позиция да реализира водеща роля в световен мащаб, включват:

централизирано топлоснабдяване
интелигентни мрежи и уреди
цифрови принадлежности в поддръжка на консолидираното на електрическите транспортни средства
съоръжение за доставка и ползване на водород.

Как се отразява тактиката върху сигурността на енергийните доставки на Европейски Съюз?

Понастоящем Европейски Съюз удовлетворява 58 % от енергийните си потребности посредством импорт, най-вече на петрол и газ. С прехода към чиста сила Европейски Съюз ще понижи своята взаимозависимост от изкопаеми горива и техния импорт. Интегрирането на енергийната система ще улесни този развой. Като цяло Европейски Съюз ще използва по-малко сила и от ден на ден ще разчита на локални възобновими източници, като последователно ще диверсифицира своя импорт на сила към по-чисти енергоносители, да вземем за пример водород от възобновими източници. Тези икономии на сила, диверсификацията и вътрешното произвеждане ще спомогнат за построяването на по-устойчива европейска стопанска система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР