Страните от НАТО и ЕС настояват за по-тясно проследяване на

...
Страните от НАТО и ЕС настояват за по-тясно проследяване на
Коментари Харесай

НАТО и ЕС се притесняват от контрабанда на оръжие в Украйна

Страните от НАТО и Европейски Съюз упорстват за по-тясно следене на придвижването на оръжията, изпращани в Украйна, на фона на опасенията, че незаконни групи ги изнасят незаконно от страната и ги доставят на черния пазар в Европа, написа Financial Times, представен от Руската работа на Би Би Си.

Западните страни са дали обещание повече от 10 милиарда $ военна поддръжка от началото на войната, от портативни ракетни установки и бронирани транспортни средства до пушки и големи количества муниции, цитира news.bg.

Редица страни-членки на НАТО разискват с Киев основаването на система за следене и инвентаризация на оръжията, доставени на Украйна, споделиха пред FT двама западни чиновници, осведомени с договарянията.

" Всички тези оръжия идват в Южна Полша, докарват се до границата и по-късно просто се разпределят на транспортни средства, с цел да преминат границата: камиони, микробуси, от време на време частни коли ", сподели един от тях. " И от този миг нататък ние не знаем нищо за местонахождението им и нямаме визия къде се озовават, къде се употребяват и дали остават в страната. "

Юрий Сак, консултант на украинския министър на защитата, сподели, че придвижването на оръжия се следи от близко и се управлява както от Украйна, по този начин и от интернационалните сътрудници.

" Трудно е да избегнем трафика на хора или контрабандата - не можахме да създадем това в някогашна Югославия и евентуално няма да можем да избегнем това и в Украйна ", сподели чешкият министър на защитата Яна Чернохова пред кореспонденти в петък.

Тя изрази вяра, че страните донори на оръжие подхващат всички нужни стъпки за следене на доставките, само че предизвести, че не е допустимо да се наблюдава всеки патрон или пушка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР