Страните от Г-7 постигнаха споразумение за въвеждане на глобален корпоративен

...
Страните от Г-7 постигнаха споразумение за въвеждане на глобален корпоративен
Коментари Харесай

Г-7 въвежда глобален корпоративен данък от 15%

Страните от Г-7 реализираха съглашение за въвеждане на световен корпоративен налог с минимална ставка от 15%. Историческото решение беше взето през днешния ден в Лондон, по време на срещата на финансовите министри на седемте стопански най-развити страни - Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия, Канада, Италия и Япония.

" Ние се ангажираме с световен най-малък налог от минимум 15 % за всяка страна ", се споделя в формалното изказване след срещата в английската столица. От Г-7 прибавиха, че се надяват окончателното съглашение да бъде финализирано по време на юлското събиране на финансовите министри от Г-20.

Правителствата по света от дълго време са изправени пред предизвикването да таксуват с налози световни компании, разрастващи активност в доста страни по цялата планета. То стана изключително мъчно с взрива на високотехнологични компании като " Амазон " и " Facebook ".

Понастоящем корпорациите могат да основават свои местни клонове в страни с релативно ниски данъчни ставки и да заявяват облагите си там. Което значи, че те се таксуват единствено съгласно локалното законодателство, макар че приходите им идват главно от продажби, осъществени на други територии. Това е законно и общопрактикувано.

Новата договорка на Г-7 има за цел да предотврати тази процедура в две направления. Първо, установяването на най-малък корпоративен налог от 15% ще попречи на страните да се " подбиват " една друга с предложение на по-ниска ставка за привличане на вложители. И второ, това ще накара фирмите да заплащат налозите си тъкмо в тези страни, в които правят комерсиалната си активност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР