Страните от Европейския съюз са произвели рекордно количество електроенергия от

...
Страните от Европейския съюз са произвели рекордно количество електроенергия от
Коментари Харесай

Бум на производството на слънчева енергия в ЕС

Страните от Европейския съюз са произвели рекордно количество електрическа енергия от слънцето през лятото на тази година. Това сочат данните от изследване на изследователския център " Ембър клаймът " (Ember Climate), представени от ДПА.

Съюзът е създал 99,4 тераватчаса слънчева сила сред май и август, което е с 22 тераватчаса повече по отношение на същия интервал на предходната година, съгласно отчета.  

Допълнителната слънчева сила, създадена в Европейски Съюз, се равнява на количество природен газ, чийто импорт би коствал 29 милиарда евро, по калкулации на създателите на изследването.

Като цяло, 12 % от общото количество сила, създадена в Съюза сред май и август, са генерирани от слънцето при 9 % през предходната година.

" На фона на удара, който Европа понася заради газовата рецесия, слънчевата сила до известна степен обезпечава по този начин нужното облекчение ", отбелязва анализаторът към " Ембър клаймът " Павел Чизяк, написа Българска телеграфна агенция.

Авторите на проучването са открили, че 18 от 27-те страни в Европейски Съюз са сложили нови национални върхове във връзка с производството на електрическа сила, генерирана от слънцето. България не е посочена измежду тези страни.

На първо място е Нидерландия, при която покачването е с 23 %, следва Германия с 19 на 100 и Испания със 17 %. Най-значителен прогрес реализира Полша, където производството на слънчева сила се усилва 26 пъти от 2018 година През тази година 8 % от цялата сила в страната е била генерирана от слънцето.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР