Страните от Европейския съюз постигнаха окончателно споразумение за най-мащабната досега

...
Страните от Европейския съюз постигнаха окончателно споразумение за най-мащабната досега
Коментари Харесай

България е гласувала с въздържал се по реформата за въглеродни емисии

Страните от Европейския съюз реализираха дефинитивно съглашение за най-мащабната до момента промяна на пазара на въглеродни излъчвания, заяви Reuters, представена от Българска телеграфна агенция.

Първата световна системата за търговия с въглеродни излъчвания работи от 2005 година насам. Тя планува фирмите, ръководещи фабрики и други предприятия, които замърсяват околната среда, да купуват специфични " разрешителни " (въглеродни квоти), когато отделят въглероден диоксид при индустриалната си активност.

Благодарение на тази система излъчванията от нездравословни газове, които се отделят в атмосферата при тези производства, понижиха с 43%.

Промените, признати от Европейски Съюз, плануват повишаване на " разрешителните ", купувани от компаниите, които замърсяват околната среда.

Предвижда се и за първи път в международната процедура, от 2026 година да бъдат налагани спомагателни такси върху вноса в Европейски Съюз на артикули, при чието произвеждане се отделят нездравословни излъчвания от въглероден диоксид.

Очаква се това да оскъпи вноса в страните от Евросъюза на стомана, цимент, алуминий, торове, електричество и водород.

Страните от Европейски Съюз утвърдиха предварителното съглашение, което беше реализирано през предходната година сред Евросъюза и Европейския парламент.

То планува промяна на пазара на въглеродни квоти, чиято цел е до 2030 година да бъдат понижени с 62 на 100 излъчванията от нездравословни газове по отношение на равнищата им от 2005 година

Решението на страните от Евросъюза да одобрят тази договореност значи, че тя ще се трансформира в инструкция, чийто разпореждания са наложителни за страните от Европейски Съюз.

Реформата, която е главен " инструмент " на Европейски Съюз за понижаване на нездравословните излъчвания от въглероден диоксид, е подкрепена от 24 от 27-те страни, които са част от Европейския съюз. България и Белгия са дали своят вот с " въздържал се ", а Полша и Унгария са се оповестили срещу въвеждането й, написа Reuters.

Миналата седмица съглашението беше утвърдено от Европейския парламент.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР