Страни от Европейския съюз обмислят започване на преговори с производителя

...
Страни от Европейския съюз обмислят започване на преговори с производителя
Коментари Харесай

Брюксел може да преговоря за "Спутник", но първо трябва искане от страни в ЕС

Страни от Европейския съюз обмислят започване на договаряния с производителя на съветската ваксини срщу ковид, само че в случай че възнамеряват това да се прави от Европейската комисия, първо би трябвало категорично да изпратят надлежно искане най-малко 4 страни.

Засега Унгария е одобрила " Спутник V " за своя пазар, Словакия купи, а Чехия съобщи, че се интересува от сходна договорка Но не е ясно дали те биха се включили към употребяваният от предходната година модел да се делегират на Еврокомисията правата за договаряния.

Дипломатически и публични източници споделят на " Ройтерс ", че Италия се интересуа от това да създава съветски ваксини в завода ReiThera край Рим. В него 30% са на страната.

Миналата седмица представител на Европейската комисия сподели, че даже Европейската организация по медикаментите да издаде позволение за извънрденно потребление на " Спутник V ", Брюксел не е задължен да договаря с производителите му за снабдяване. Ако не се ангажира да договаря от името на няколко страни, тогава отговорността остава на националните им държавни управления и изискванията, в това число цената, нормално са по-неизгодни спрямо един доста по-голям пакет.

Преговорите с производители траят месеци наред и в Брюксел още не е взето решение дали да се потърси контакт с Русия по въпроса, споделя източник на " Ройтерс ".

На 4 март ЕМА заяви, че е почнала обзор на документите на рускат аваксина - първа крачка към вероятно одобрение за целия Европейски Съюз. Източник от съюза, осведомен с хода на събитията, споделя за " Ройтерс ", че решението за вероятно одобрение може да бъде обещано не по-рано от месец май. Освен интереса от Италия и Германия, съветският държавен фонд, изравен за производството на имунизацията, споделя, че разисква произвеждане и с други страни от Европейски Съюз.
Дори да се стигне до одобрение на " Спутник V ", дозите за Европейски Съюз може да стартират да идват прекомерно късно - по-късно през лятото, когато към този момент би трябвало да са ускорили темпото и да са компенсирали огромното закъснение фирмите, с които Европейски Съюз има предварителни и дестващи съглашения за 1.3 милиарда дози.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР