Стойностите на озона се покачват до нива, опасни за здравето

...
Стойностите на озона се покачват до нива, опасни за здравето
Коментари Харесай

Опасни нива на озон заради жегите в Европа

Стойностите на озона се повишават до равнища, рискови за здравето в Северозападна Европа поради горещата вълна.

Това съобщи ДПА, като цитира Европейската работа за климатичните промени "Коперник ".

"В средата на юли дневните оптимални стойности на озона покрай земната повърхнина, по пладне, доближиха нездравословни равнища в Португалия, Испания и Италия, като на някои места беше измерена централизация от над 200 микрограма на пространствен метър ", предизвестяват специалистите.

Ситуацията евентуално ще се възстановява, макар че равнищата се чака да се покачат над 120 микрограма на пространствен метър в северните и западните елементи на Европа поради рекордно високите температури.

След като доближат своя пик, ще стартират да понижават, се споделя в публикуваното известие, представено от Българска телеграфна агенция.

"Озонът на земната повърхнина е главен замърсител на въздуха, който може да засегне човешкото здраве, селското стопанство и даже екосистемите, хората и околната среда като цяло ", изясняват от Европейската работа за климатичните промени "Коперник ".

"Потенциалните въздействия... върху човешкото здраве могат да бъдат обилни както във връзка с респираторни, по този начин и на сърдечно-съдови болести. По-високите стойности могат да доведат до признаци, като болки в гърлото, кашлица, главоболие и нараснал риск от астматични пристъпи ", споделя Марк Парингтън, старши академик в Европейската работа за климатичните промени "Коперник ".

Алиансът за чист въздух пресмята, че замърсяването с озон води до към един милион спомагателни смъртни случая годишно, прецизират от институцията.

Европейската гореща вълна усилва мащаба и интензивността на горските пожари, които сега бушуват в Южна Европа, като най-засегнати са югозападните региони на Франция, Испания и Португалия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР