Стойностите на кръвното налягане варират през постоянно, но има определени

...
Стойностите на кръвното налягане варират през постоянно, но има определени
Коментари Харесай

Не е добре ако постоянно поддържате тези граници на кръвното

Стойностите на кръвното налягане варират през непрекъснато, само че има избрани стойности, които са по-опасни, изключително що се отнася до хипертонията.

За диагноза артериална хипертония не е нужно и двете стойности да са над диагностичния предел. Ако горната е над 140, а долната под 90 се касае за изолирана систолна хипертония. Ако горната е под 140, а долната над 90 – изолирана диастолна хипертония.

Налягането обаче, не би трябвало да надвишава 140 на 100. Обикновено на пациентите се предлага да мерят кръвното си всеки ден, в продължение на най-малко една седмица, като записват цифрите заран и вечер.

Опасно е, в случай че равнището му непрекъснато остава над 140 на 100. Това демонстрира, че са почнали да се развиват затрудненията на хипертонията – наранени са кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и зрението.

Горна граница 140 е на границата сред „ Високо обикновено “ и „ Хипертония I-ва степен “. Долна граница 100 е на границата сред „ Хипертония I степен “ и „ Хипертония II-ра степен “.

Задължителна е консултацията с общопрактикуващия лекар/кардиолог за оценка на сърдечносъдовия риск, проучвания на липиден профил, ЕКГ, кръвна захар и други

В тези случаи лекарят може да предложи да се направи и кардиограма. Случва се горното (систолично) налягане да не се покачва доста – 145-150, а долното (диастоличното) налягане да е обикновено, само че ЕКГ да демонстрира хипертрофия на лявата камера.

Сърцето не може да работи на цялостни обороти, десните му елементи са претрупани. Това води до развиването на зной и появяването на отоци. Повишава се рискът от сърдечна непълнота. Обикновено подобен човек към този момент има атеросклероза на съдовете, заради което се причислява и стенокардия – неприятни чувства зад гръдната кост при физическо натоварване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР