Стотици хиляди правоверни шиити отбелязват днес празника Ашура в свещения

...
Стотици хиляди правоверни шиити отбелязват днес празника Ашура в свещения
Коментари Харесай

Стотици хиляди души отбелязват в Ирак празника Ашура

Стотици хиляди правоверни шиити означават през днешния ден празника Ашура в свещения иракски град Кербала, прииждайки към мавзолея, където е заровен имам Хюсеин, внук на ислямския оракул Мохамед, съобщи Франс прес.

Задължително възпоменание за мюсюлманите шиити, Ашура уважава мъченичеството на имам Хюсеин, погубен през 680 година от войските на халиф Язид от династията Омейяди по време на борба в Кербала, в центъра на сегашен Ирак, съобщи Българска телеграфна агенция.

Множеството правоверни, в това число пристигнали от Иран и Пакистан, извършиха през днешния ден площада в Кербала, на който се намират мавзолеите на имама и на брат му Абас, погубен в същото стълкновение.

Започнали нощес, възпоменателните ритуали продължиха през днешния ден с декламация на духовни текстове и самобичуване, установи фотограф на Агенция Франс Прес.

Тази година Ашура се отбелязва на фона на надълбоко политическо разделяне сред шиитите в Ирак. Привържениците на авторитетния Муктада Садр към този момент от десетина дни стачкуват в Багдад.

" Имам Хюсеин е недоволен против несправедливостта, също като потисническата власт ", декларира 24-годишен негов адаш, дошъл от южната провинция Насирия. " Целият народ би трябвало да се вдигне на протест. Сега е 2022 година, а нямаме даже електричество ", прибавя той във връзка повредите в електромрежата на страната, където летните температури надвишават 50 градуса по Целзий.

Садристите стачкуват против предложение за министър председател, издигнато от проирански шиитски политически фракции, които са съперници на придвижването им.

Муктада Садр прикани по-рано този месец за разформироване на Народното събрание на Ирак и за предварителни парламентарни избори. Той съобщи в послание към сънародниците си, че няма никакъв интерес да води разговор с съперниците си в подтекста на цялостна политическа парализа в страната.

Ашура се отбелязва и в други градове, да вземем за пример в Наджаф и Багдад.

Днес призори стотици симпатизанти на Садр се събраха на площад в центъра на столицата. Някои сами се удряха по главите с ножове и облеклата им бяха покрити с кръв, разказва Агенция Франс Прес шиитски ритуали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР