Стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване, каза

...
Стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване, каза
Коментари Харесай

Радев: Бедните и социално изключени българи са стотици хиляди

Стотици хиляди българи живеят в беднотия и обществено изключване, сподели президентът Румен Радев. Той откри кръгла маса на тематика „ Неравенства и беднотия в България “, на която учени, с проучвателен интерес в сферата, изнесоха отчети за икономическите предпоставки и обществените измерения на този проблем.

Спорен Радев тематиката за неравенствата е постоянно настояща и има висока социална значителност.

" Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и това разслоение получават тези размери “, добави още той, представен от БГНЕС.

„ Когато това неравноправие вземе несъразмерни размери, когато обществените системи са неефективни, когато икономическите системи са ниско ефикасни, има изкривявания в пазара, а обществото и страната абдикират, от ден на ден хора попадат в плен на бедността “, счита Радев.

В изявлението си президентът обърна внимание още на обстоятелството, че бедността в обществото ражда корупция и престъпност, а бедността не е единствено липса на средства, а липса на правдивост, обучение, опазване на здравето и сигурност.

„ Бедността лишава от обществото вероятността за динамично развиване “, безапелационен е президентът. Държавният глава изведе на напред във времето и въздействието на това обществено събитие върху децата, тъй като то ги лишава от опцията за полагане на съответни грижи и обучение.

„ Неравенствата водят до деформиране на всички системи в обществото. Има някакъв предел, в който те са възможни, само че неравенствата през днешния ден в България са надалеч от всевъзможни междинни индикатори. Те са толкоз дълбоки, че в тях пропадат всевъзможни опити за обединяване към национално значими цели за развиване. Със в този момент съществуващите в България финансови, стопански, обществени, здравни и просветителни модели това към момента се оказва непостижима задача “, счита президентът. Според Радев в страната ни от ден на ден се приказва за непоклатимост и растеж на Брутният вътрешен продукт, само че би трябвало да се обръща и внимание на бедността, разпределените на обществените средства и по какъв начин те се харчат за икономическото развиване на обществото.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР