Стотици души присъстваха на погребението в Стявник, Северна Словакия, на

...
Стотици души присъстваха на погребението в Стявник, Северна Словакия, на
Коментари Харесай

Заедно и след смъртта! Ян и Мартина не успяха да се вземат, но ги погребаха в сватбени одежди и други изчетоха брачните им послания

Стотици души участваха на погребението в Стявник, Северна Словакия, на журналиста Ян Куциак, който бе погубен до момента в който разследваше сигнали за корупция по отношение на италианската мафия, предоха международните медии.

27-годишният публицист бе заровен в сватбения си костюм, сходно на годеницата му Мартина Кушнирова, която бе убита дружно с него и заровена през вчерашния ден в булчинската си рокля. Убийството им съживи дебата за корупцията и свободата на медиите в Словакия и другаде в Европа.



На погребението неговите сътрудници пристигнаха с рейс, всички носеха значки с надпис #ALL FOR JAN.



Погребалната гала в дребната черква в Стявник стартира с прочитане на стихотворение, което Ян Куциак е написал за годеницата си за сватбата им, която щеше да е през май.



Обръщайки се към околните на убития, измежду които бяха негови сътрудници от осведомителния уебсайт aktuality.sk, архиепископът на Братислама Станислав Зволенски приказва за нахлуване над свободата в страната.

" Ако килърът е мислил, че е могъл да смълчи Ян, сбъркал е. Направил е тъкмо противоположното. Нападение над публицист е и нахлуване над свободата в страната ни. Не бива да го допуснем ", съобщи архиепископът.



Ян Куциак бе погубен до момента в който се готвеше да разгласява публикация за хипотетични връзки сред калабрийската мафия Ндрангета и словашкото държавно управление.

Няколко часа преди погребението словашката полиция освободи седем италианци, които бяха арестувани в четвъртък в границите на следствието. Снощи десетки хиляди души, включително 25 000 в Братислава, участваха в демонстрации срещу корупцията в Словакия и чужбина.

Словашкият министър председател Роберт Фицо упрекна опозицията, че употребява това ликвидиране като " политически инструмент за изкарване на хората на улицата ".

БЛИЦ напомня, че през вчерашния ден беше погребението на годеницата на Ян - Мартина. Момичето също беше заровено в сватбените си облекла.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР