Стопанската академия в Свищов и няколко държавни институции са се

...
Стопанската академия в Свищов и няколко държавни институции са се
Коментари Харесай

Продават апетитен университетски имот

Стопанската академия в Свищов и няколко държавни институции са се задействали със съмнителна експедитивност да уредят продажбата на вкусен огромен терен в центъра на града. Макар парцелът да е обществена държавна благосъстоятелност, а бъдещото му предопределение – мистерия, няколко ведомства работят в съгласуваност да проправят път за продажбата преди парламентарните избори.

Каква е задачата на смяната, за която държавните институции са се задействали нетипично бързо, остава неразбираемо, написа OFFNews. Първите резултати обаче са налице – ощетени дребни търговци в павилиони, които от години работят върху терена против свищовската болница. Техните обекти са затворени, а препитанието им – спряно.

Сега теренът е благосъстоятелност на висшето учебно заведение и МОН, а те оферират да бъде трансфериран на страната. Стопанската академия в Свищов сама е предложила на принципала си МОН да бъде изменен статутът на 12 декара вкусен терен, който тя стопанисва, за да бъде продаден. МОН, от своя страна, е придвижило бързо процедурата към Министерския съвет - какъвто е редът.

Дали обаче всичко е в реда на нещата?

Според осведомени МОН придвижва кореспонденция за смяна в статута за едвам 10 дни, а защото теренът е обществена държавна благосъстоятелност, за подобен ход се допуска да има най-малко съществено капиталово предложение. Не е известно такова да е внасяно.

Според адвокати тези дейности приказват, че е решено земята да бъде продадена непременно. Някога, прочее, е имало проекти там да има построен градски парк. От години теренът пустее. Животът на него се свежда до няколко павилиона - за храна, услуги и дребни продажби. Именно техните притежатели се опълчват първи против дейностите на академията - тъй като остават без прехранване. Те упорстват павилионите им да работят най-малко до момента в който не бъде организиран новият статут на земята. Това обаче не става - даже след парламентарни питания на локални депутати и мнение в поддръжка на търговците от националния омбудсман Диана Ковачева. Преди дни в координирана акция са спрени и токът, и водата на павилионите. В знак на митинг техните съдържатели окачат табели " Мутри, вън! "

Пазарната цена на парцела не е ясна, само че е висока. Преди години подобен терен, от 5 декара, е продаден за строителство на хипермаркет, а цената в била над 1 милион лв.. Свищовският уебсайт " Площад Алеко ", който следи случая от близко, насочва питане до две огромни търговски вериги, за които се позволява, че може би биха показали интерес към терена. И от двете дават отговор, че не възнамеряват да строят магазин там.

От Министерството на образованието и науката потвърдиха, че при тях през октомвrи е постъпило писмо от Ректора на Стопанската академия, че висшето учебно заведение към този момент не се нуждае от парцела на ул. " Петър Ангелов " и предлага той да бъде разгласен за частна държавна благосъстоятелност и продаден. С второ писмо от ректора министерството е известено, че и всички здания в парцела следва да бъдат предмет на смяната на статута и продажбата. В МОН не е постъпвало капиталово предложение, излиза наяве от отговора.

" Министерството на образованието и науката не е прехвърляло парцела на Министерството на районното развиване и благоустройството. През ноември МОН е изпратило писмо до Министерство на регионалното развитие с копие до регионалния шеф на Велико Търново и ректора на Академията, в което показва мнение, че не възразява на съображение Правилника за използване на ЗДС да бъде открита процедура за лишаване правото на ръководство върху въпросния парцел от Академията, оповестяването му за частна държавна благосъстоятелност и даването му на регионалния шеф. Областният шеф следва да извърши инспекция за нуждата от даването на парцела за ръководство на други ведомства или юридически лица на бюджетна прехрана. Ако няма искане от други юридически лица, ще бъде подхваната процедура за лишаване правото на ръководство върху описания парцел от Стопанската академия и оповестяването му за частна държавна благосъстоятелност в ръководство на регионалния шеф на Велико Търново ", изясняват от министерството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР