Столтенберг: Ако Гърция отхвърли договора от Преспа, доверието в нея

...
Столтенберг: Ако Гърция отхвърли договора от Преспа, доверието в нея
Коментари Харесай

Столтенберг: Ако Гърция отхвърли договора от Преспа, доверието в нея ще бъде подкопано

Столтенберг: Ако Гърция отхвърли контракта от Преспа, доверието в нея ще бъде подкопано
На всички мои политически срещи в Скопие ми беше декларирано, че, в случай че се гласоподава "за" на референдума, договорът ще се извършва. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление за гръцката телевизия "Скай" и добави, че въпреки всичко това е либерален развой и НАТО "не може да принуди никоя страна да направи нищо, което не иска".

На въпрос какво ще се случи, в случай че договорът бъде признат в Македония, само че не и в Гърция, предвид на позициите на съдружния сътрудник в държавното управление „ Независими гърци “ на Панос Каменос и на водача на опозиционната "Нова демокрация" Кирякос Мицотакис, Столтенберг е безапелационен, че това ще подкопае доверието в Гърция

Убеден съм, че договорът ще се приложи и в двете страни, тъй като това визира доверието в страните, които са подписали този документ. Всичко друго би могло съществено да подкопае националното доверие в някоя от страните, сподели генералният секретар на НАТО. Той е оптимист, че ще бъдат спазени посочените периоди и съглашението ще влезе в действие при започване на идната година.

Агенция БГНЕС напомня, че на 17 юни в региона на гръцката част на Преспа беше подписан договорът, слагащ завършек на разногласието за името сред Гърция и Македония. На гала на Преспанското езеро, намиращо се на границата сред Македония, Гърция и Албания, на гръцка земя в историята отиде 27-годишният спор сред Атина и Скопие за името на Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в наличието на министър председателите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Постигнатото единодушие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този контракт дава опция на Република Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да стане пълновръстен член на НАТО. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР