Столичният общински съвет днес единодушно прие одобреното от Агенцията за

...
Столичният общински съвет днес единодушно прие одобреното от Агенцията за
Коментари Харесай

Ще модернизират столичната „Топлофикация“ с план, финансиран от САЩ


Столичният общински съвет през днешния ден единомислещо одобри утвърденото от Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати безплатно финансиране за проект а на Столична община за разбор на опциите за излекуване, рационализация , и рекапитализация на „ Топлофикация София “ ЕАД. Чрез този план ще бъде привлечен екип от висококвалифицирани американски специалисти в региона на инженеринга, финансите и правото, управителен от водеща интернационална инженерингова компания.

В рамките на плана се планува да се проучат всички благоприятни условия за рационализация на топлопреносната мрежа. Проектът ще започва с разбор и актуализация на изложените в отчета на Столичния общински съвет (от юли 2019 г.) рекомендации за рационализация и за понижаване на излъчванията. Ще бъдат направени съответни оферти за стадиите на реализация и оферти за финансиране, които да подсигуряват финансовата непоклатимост на сдружението.

Проучването ще бъде извършено в идващите месеци, като специалистите от Съединени американски щати ще посетят оборудванията на „ Топлофикация София ”. Те ще проучат техническото и финансовото положение на сдружението, правната рамка и структурата на ръководство. Крайната цел е разработване на повсеместен проект с съответни ограничения за техническа рационализация и паралелно с това – за намаление на излъчванията на азотни оксиди, според Директива 2012/27 на ЕС[1]. Всички планувани действия ще слагат основата на рационализация та на столичното централно топлоснабдяване.

Изпълнението планува потреблението на най-хубавите интернационалните практики като пример за настоящата употреба и рационализация на топлоцентрали. 

„ Това е извънредно добра опция за предприемане на стъпки за стабилизиране на общинското сдружение и финансовите му резултати, за възстановяване на топлопреносната мрежа и предоставяните услуги на повече от 1 милион клиенти, без да се отрази финансово на потребителите и общинския бюджет “, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Очаква се работата по основаването на проект а да започва неотложно и да завърши до края на 2021 година  

С обезпечаването на безплатно финансиране от страна на Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати още един път се удостоверяват обичайно положителните взаимоотношения сред двете страни, построени в дух на другарство, взаимопомощ и партньорство.

[1] Директива 2012/27/ЕС на Европейския парламент и на съвета от 25 октомври 2012 година по отношение на енергийната успеваемост, за изменение на наставления 2009/125/ЕО и 2010/30/ЕС и за анулация на наставления 2004/8/ЕО и 2006/32/ЕО.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР