Столичният общински съвет актуализира бюджета на София за тази година,

...
Столичният общински съвет актуализира бюджета на София за тази година,
Коментари Харесай

Свиват бюджета на София с 23,4 млн. лева


Столичният общински съвет актуализира бюджета на София за тази година, поради рецесията с ковид.

С 32 гласа " за ", 17 " срещу " и 11 " въздържал се " общинските съветници взеха решение средствата в бюджета на София в размер 1,5 милиарда лв. да се понижат с 23,4млн. лв..

За първите 4 месеца на годината спадът в плануваните доходи е 90 милиона лв., по отношение на същия интервал на предходната година, регистрира кметът Йорданка Фандъкова. С 12, 8 милиона лв. понижаваме настоящите разноски и с 13,3 милиона лв. - средствата от капиталовата стратегия. Общото понижение на финансовата стратегия, по отношение на към този момент гласуваната, на този стадий е малко под 3%, сподели още кметът.

По думите й с тази актуализация се резервират всички планувани средства за стратегическите цели като метро, транспортните връзки от вътрешния кръг, връзките с Околовръстния път, строителството на детски градини, детски ясли, средствата за непорочност, вложенията в общинските лечебни заведения иДКЦ-та, както и издръжката на обществените услуги.

Съветниците от Българска социалистическа партия не поддържаха актуализацията, част от съветниците от Демократична България и самостоятелният Борис Бонев се въздържаха.

От левицата излязоха с остри рецензии към по този начин препоръчаната актуализация. Основната причина за това е фактът, че във импортирания отчет на кмета Йорданка Фандъкова не влизат антикризисните ограничения. Според социалистите, по този метод актуализацията става ненужна на този стадий.

" Не зная за какво беше това предпочитание на уважавания от мен кмет в този момент да внесе сходна актуализация и да провокира тази стихия в чаша вода, разяснява водачът на Българска социалистическа партия – София и ръководител на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов. - Бюджетът е политика, актуализацията му също би трябвало да бъде политика, а не просто счетоводна сметка на 2-3 страници, каквато ни предложиха през днешния ден. През последните 4 седмици постоянно и доста ясно заявяваме, че сме подготвени всички дружно в СОС да работим върху актуализацията на бюджета. По образеца, който беше даден с работната група за антикризисните ограничения. Актуализацията трябваше да бъде ориентирана към хората. Защото страната и общините, в тази ситуация Следствен отдел към окръжна прокуратура като най-голяма и богата, са длъжни да поемат по-голямата част от обществената цена, която обществото ще заплати в рецесията ".

Калоян Паргов изрази отчаяние, че апелът политиците да бъдат виновни държавници е останал единствено една куха фраза.

" При представянето на отчета кметът Фандъкова приказва за бюджета като за " нейния бюджет ". Не! Бюджетът е на всички софиянци. Затова молих към нея: Добре стартира при започване на изключителното състояние, дано да не абдикира тъкмо в този момент! Времето сега изисква друго държание. И не трябва кметът да работи единствено с мисълта за това какво ще каже Паргов или Лалов, а по какъв начин ще се почувстват хората от работата й. Защото на предходната сесия всички й гласувахме запълнен чек, за разлика от това, което получи министър председателят Борисов в Народното събрание. Отговорното държавническо държание изисква бюджетът и неговата актуализация да бъдат дело на целия СОС. Защото това не е елементарна счетоводна сметка на администрацията на Столична община. И още нещо ще препоръчам – дано престанат непотребните словоблудства на гърба на Българска социалистическа партия от страна на всякакви съветници, единствено и единствено да защитят местата си в листата на ГЕРБ, които получиха предходната година на изборите ".

Заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова съобщи, че не е съгласна с предлаганата философия при актуализацията на бюджета на Столична община. " Тази философия се показва единствено в едно счетоводно равнене на понижените доходи и надлежно понижаване на разходната част ", изясни тя.

Милка Христова добави, че осъществената актуализация липсват каквито и да било оферти, директно свързани с дейности, наложени от изключителното състояние. " Ще дам единствено няколко образеца, сподели заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия в СОС. - Говорим, че опазването на здравето е в центъра на нашето внимание. Но това, което приехме като ограничения на миналата сесия при актуализацията на бюджета в този момент не го обезпечаваме финансово. Предвидените средства за общинските лечебни заведения и ДКЦ-тата в досегашния бюджет по никакъв метод не се трансформират. С сътрудниците от групата на Българска социалистическа партия изрично не сме съгласни и с актуализацията на разходната част. В предизборната акция единствено преди няколко месеца водещ лайтмотив на всички политически партии бяха регионите и кварталите и в частност възстановяване на положението на инфраструктурата им. Нещо повече - при приемането на бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура през януари ръководещите усилиха два налога - върху покупко-продажбите за възмездно придобиване на имущество и за МПС. Един от главните причини беше, че 10 милиона от приходите от тези увеличени налози ще бъдат заделени за възстановяване на вътрешнокварталната улична мрежа. Какво се случва в този момент? Точно в тази активност се понижават разноските с 5,5 милиона. Отпада и ремонтът на улица " Народно хоро " в регион " Овча купел ". А за настоящи поправки и абонаметнта поддръжка на вътрешнокварталната улична мрежа разноските понижават със 7 милиона. Кметът Фандъкова сподели, че капиталовите планове единствено ще бъдат отсрочени. За мен съкращаването на тези 7 милиона не са отсрочване. Тези 7 милиона няма по какъв начин да бъдат наваксани и мъчно преодолимият лунен пейзаж, който съставлява вътрешнокварталната улична мрежа в София, ще се резервира и тази година. Как всичко това се вписва в един от главните цели - екологията и в частност чистотата на въздуха в града?! ".

Милка Христова уточни намаляването на разноските за регионите " Кремиковци " и " Сердика " като различен мотив за това групата на Българска социалистическа партия в СОС да не поддържа актуализацията на бюджета. " За възстановяване на инженерната и обществена инфраструктура в тези региони бяха планувани 900 000 лв.. Това е самобитна екологична индулгенция от страна на СОС към тези региони, които имат главен дял в активността по ръководство на отпадъците. Ние го изискуем на хората, които живеят в тези региони ", разяснява тя.

Заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия съобщи също, че изрично поддържа позицията на Гражданския съвет към кмета на " Овча купел " във връзка със съкращаването на планувани средства в бюджета за два обекта на територията на региона. " Петицията на жителите е подписана досега от 1200 души. Не съм съгласна, че банята в " Горна баня " може да бъде обсъждана като обект, който не е толкоз значим за София, съобщи Милка Христова. - Това е монумент на културата, а безхаберието към него продължава години наред. Като прибавя, че предлаганата актуализация на бюджета доста съществено ощетява регион " Овча купел ", няма по какъв начин да приема за обикновено това и да поддържа сходно решение ".

Заместник-председателят на групата на Българска социалистическа партия в СОС Иван Таков също изрази отчаяние от оферти от кмета Фандъкова отчет за актуализация на бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура. " В началото на мандата тя прикани СОС за обединяване към значимите за града въпроси, разяснява той. - Разбира се, както всяка година, ръководещите подцениха предложенията на Българска социалистическа партия за бюджета. През март се случи знамение – образуваха работна група с представители на всички политически партии. И в действителност постигнахме обединяване към един отчет с антикризисни ограничения, който беше признат с безспорен консенсус. Кметът Фандъкова остана удовлетворена от свършеното от работната група. Но със случилото се с отчета за актуализацията на бюджета се получи пряк спор сред говоренето и дейностите й. Опозицията не беше потърсена за съвещания, което за мен е демонстрация на неприятен усет. В обикновено време може би бих го схванал. Но в актуалната обстановка това въобще не е в интерес на софиянци. В този отчет не виждам да са намерили място антикризисните ограничения, а доста ми се искаше да ги има, че и някои спомагателни. Но не! С сътрудниците от Българска социалистическа партия имахме подготвеност да подкрепим този отчет, стига антикризисните ограничения да бяха намерили финансово изражение в актуализацията на бюджета. Вместо това, необяснимо за нас, се посичат парите за ремонт на вътрешнокварталната инфраструктура, както и спомагателните срества за кварталите " Кремиковци " и " Сердика ". Причините да не подкрепим този отчет са напълно справедливи, а не политически ".

Според общинския консултант от Българска социалистическа партия Альоша Даков актуализацията на бюджета е извънредно несправедлива с орязването с 80% на разноските за възстановяване на инженерната и обществена инфраструктура в регионите " Кремиковци ", " Враждебна " и " Сердика ". " Остават единствено 200 000 лв.. Изключително разочароващо е предлагането на кмета Фандъкова, разяснява той. - Убеден съм, че тя е имала мотив доста пъти да работи с хората от тези региони и познава проблемите. Призовавам кмета да даде пояснение за какво е предложила такова фрапантно понижение. Не одобрявам и обвиняванията, че опозицията няма оферти и отчети, а още по-малко изказванията, че сме били мързеливи. Още от декември предходната година има съответен отчет, импортиран от цялата ни група, обвързван с проблемите на чистотата ".

Общинският консултант от Българска социалистическа партия Николай Николов попита какво постанова тъкмо в този момент да бъде правена актуализация на бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура, а не след 2 месеца. " Ясно ли им е на ръководещите какво вършат и какво желаят да създадат? Те предложиха да предприемем деяние при цялостна неизясненост на ситуацията, липса на каквато и да е прогноза и с намек, че след няколко месеца може да стане известно, че обстановката е доста по-драматична, в сравнение с сме си представяли, разяснява той. - Така ще вършим актуализации на бюджета на всеки два месеца, а може и по-често, защото рецесиите имат свойството да акселерират, т.е. да се форсират. Никой, в това число и най-подготвените международни специалисти, не може да ни каже какво да чакаме. Управляващите в Следствен отдел към окръжна прокуратура обаче подхващат дейности със самочувствието, че всичко им е ясно. Подходът е неверен и няма по какъв начин да подкрепим сходен отчет за актуализация на бюджета ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР