Столичната община разработи доклад за оценка на ефекта от Covid-19

...
Столичната община разработи доклад за оценка на ефекта от Covid-19
Коментари Харесай

Столичната община разработи доклад за оценка на ефекта от Covid-19 върху икономиката на София

Столичната община създаде отчет за оценка на резултата от Covid-19 върху стопанската система на София. Документът дава информация за предстоящото влияние на болестта на световно, европейско, национално и локално равнище върху другите промишлености и браншове на стопанската система. Целта е да бъде потребен на локалния бизнес и стопанската система на града, както и да помогне за предвиждането на евентуални закани и благоприятни условия пред локалната екосистема, да уточни вероятни използвани в града ограничения за възобновяване на стопанската система. Очаква се най-засегнати да бъдат туристическо-развлекателният отрасъл, както и обвързваните с него логистика и превоз.

Разгледани са икономическият резултат на COVID-19 в Европа и върху стопанската система на България. В отчета се показва, че Виенският институт за интернационална стопанска система планува, съгласно вероятните сюжети, растежът в действителния Брутният вътрешен продукт на България за актуалната година да се движи от 2,8% (предкризисна прогноза), през 2,5% (слаб ефект) и 2,1% (среден ефект) до 1,4% при сюжет на тежък резултат от рецесията.

Институтът за пазарна стопанска система (България) разгласява прогнози за Брутният вътрешен продукт с по-мек сюжет, при който резултатът би бил спад от 1% от Брутният вътрешен продукт, и по-вероятен, сериозен сюжет, със спад от 4 до 5%. Посочва се, че с помощта на огромния дял на информационно-комуникационните технологии и аутсорсинга (а и на услугите като цяло) стопанската система на София е релативно гъвкава и има капацитет да се приспособява бързо към спешните социално-икономически условия.

Докладът е създаден от направление „ Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване “ на Столичната община (Innovative Sofia) и Столичната общинска организация за приватизация и вложения (Invest Sofia) с поддръжката на Institute for Market Economics, Оперативна програма „ Туризъм “, Bulgarian Convention Bureau, Automotive Cluster Bulgaria, BEA – Българска Е-комерс Асоциация, дирекция "Култура " към Столична община, Bulgarian Outsourcing Association и представители на бизнес екосистемата в София.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР