Столична община се готви да отпусне нови заеми на обща

...
Столична община се готви да отпусне нови заеми на обща
Коментари Харесай

Столична община дава заеми на скандални свои фирми

Столична община се готви да отпусне нови заеми на обща стойност над 10 млн. лева на две от транспортните си сдружения – „ Столичен автотранспорт “ и Центъра за градска подвижност. Транспортната комисия в Столичния общински съвет гласоподава два отчета, с които на компанията, която реализира автобусните транспорти в града, ще се дадат 5,36 млн. лева, а на ЦГМ – 4,88 млн. лева Заемите са за период от 60 месеца, с годишна рента от 1,1% и гратисен интервал от 1 година. Вносители на двата отчета са шефът на финансовата комисия Георги Георгиев от групата ГЕРБ-СДС и шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от групата ВМРО-„ Атака “.

С парите „ Столичен автотранспорт “ ще разплати просрочени отговорности за доставки на резерни елементи и гориво-смазочни материали. Със своя заем пък ЦГМ също ще погаси забавени и необслужени разноски. По време на дебатите Контрера разясни, че парите за двата заема ще дойдат посредством актуализация на бюджета на Столична община и с орязване на средствата за някой от плануваните поправки в града. " При актуализацията на бюджета ще използваме опцията от тези средства, които преди време ни бяха предоставени с разпореждане на Министерски съвет за финансиране на избрани обекти, да редуцираме общинското им финансиране и да насочим част от парите за столичния превоз ", разясни Контрера. Като причина за отпущането на заемите той уточни епидемиологичната конюнктура в София, намалелия пътникопоток в метрото, рейсовете, тролейбусите и трамваите, както и това, че от повече от година водачите в градския превоз са спрели продават билети от 1,6 лева

Срещу отпущането на парите гласоподаваха опозиционната коалиция „ Демократична България " и самостоятелният общински консултант Борис Бонев. " При състояние, че страната отпусна средства за строителство на улици и най-много за нови детски градини, в действителност парите ще отидат за попълване на дупки в нереформирания градски превоз на София. Пари за вложения ще бъдат взети и ще бъдат дадени за избавяне на ситуацията от неефективно ръководство. Вместо Столична община да ползва политики, с цел да притегли нови пасажери и да направи публичния превоз по-привлекателен посредством експедитивност и успеваемост, тя ще гаси пожари с изсипване на банкноти. Не инцидентно и Министерството на финансите м.г. отхвърли да избавя нереформирания градски превоз на София ", разяснява Бонев.   

През юли м.г  ЦГМ един път към този момент взе заем от Българската банка за развиване в размер на 15 млн. лева за финансиране на разплащането на отговорности към транспортните оператори, зародили при осъществяване на транспортната задача.  Срокът на заема е 60 месеца, с деветмесечен гратисен интервал по главницата и рента не по-малко от 3 % за целия интервал на заема.

В края на 2020 година Министерството на финансите отхвърли на искане на Контрера да отпусне финансова помощ  на общината за подпомагането на закъсалия градски превоз в столицата. От отговора на ведомството ставаше ясно, че една от аргументите за отхвърли е това, че Столична община не е провела нужните промени в бранша и не оптимизирала салдото сред приходите и разноските в тези и останалите общински сдружения в превоз – „ Столичен електротранспорт “ и „ Метрополитен “. Междувременно стана ясно, че през есента от финансовото министерство са отказали същото искане и на кмета Йорданка Фандъкова. 

Особено абсурден е отпуснатият заем на „ Столичен автотранспорт “, за чийто началник Слав Монов преди Нова година стана ясно, че е сключил контракт за ремонта на фирменото общежитие в ж.к. „ Дружба “ с частна компания при цена от към 960 евро на кв. м.  " Искам да знам по какъв начин се връзва един ремонт с италиански гранитогрес и чешки латекс и сходни непотребни луксове с днешния рев, че " Столичен автотранспорт " няма пари да си покрива разноските за аварийни елементи и консумативи? ", попита още веднъж Борис Бонев.

Не по-малко скандално е и решението на Столична община да даде заем на ЦГМ, който сега се ръководи от някогашния кмет от ГЕРБ на столичния регион " Студентски " Димитър Дилчев. След като гласоподавателите изгониха Дилчев от постта, той бе назначен сякаш за времен началник на транспортното сдружение до провеждането на конкурс. В началото на 2021 г.п обаче съпартийците му в СОС го избраха и за титуляр. Както " Сега " неведнъж писа, първият мандат на Дилчев ще се запомни със забавения старт на системата за продажбата на електронни билети в София, която трябваше да проработи от Нова година, и с невиждания съпътстващ безпорядък с продажбата на билети от 1,6 лева.   

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР