Столична община е оросявала основни улици и булеварди в София

...
Столична община е оросявала основни улици и булеварди в София
Коментари Харесай

Столичната община пак скри колко улици мие в горещините

Столична община е оросявала съществени улици и булеварди в София през всички дни с сигнален код за рисково високи температури, само че от " Московска "  33 не са склонни да дават информация с какъв график са се движили камионите на компаниите, поддържащи чистотата в града.

" Сега "  попита Столичния инспекторат на коя дата кои улици и булеварди са поливани и по какъв начин е било взето решението къде да бъде пратена профилирана техника. Но не получи съответни отговори на тези въпроси. Темата за това по какъв начин София управлява миенето на улиците е една от най-добре защитаваните секрети и в останалите месеци от годината. По съответния мотив от Столична община дадоха отговор единствено, че " оросяването е почнало от 27 юли "  и е траяло без спиране през всички горещи дни. " От 27 юли до 4 август са оросени 25 103 дка, което прави по 2789 дка дневно. Целта е в най-горещите дни да се охладят пътните платна на главните булеварди ", се споделя в отговорите на общината.

Малко повече информация дава първото прессъобщение на Столичния инспекторат за началото на дейностите по оросяването. В него обаче също липсват данни за работния график. " Ще се извърши оросяване на входно-изходни булеварди и съществени пътни артерии. Дейността се прави благодарение на цистерни по булевардите, както следва (изредени са над 30 булеварда). Дейностите ще стартират след 13 часа. Контрол за качеството на миенето и оросяване се прави от Столичен инспекторат ", се споделя в известието.

В обществените мрежи обаче могат да се видят голям брой сигнали и недоволства на хора, че дейностите на Столична община по изстудяване на улиците и булевардите в София не са стигнали до техните квартали. Както проличава и от прессъобщението, напръскване и миене не е било планувано за регионите с най-интензивно строителство, откъдето идва и най-голямото запрашаване и замърсяване на София през лятото  - " Манастирски ливади ", " Кръстова вада ", " Витоша ", " Малинова котловина " и така нататък Без оросяване са останали и съществени вътрешно квартални улици. 

Защо не работят чешмите в София

Вместо да раздава в жегите лимитирани количества минерална вода на три места в София - на пилоните пред НДК, на площада пред църквата " Света Неделя " и на " Орлов мост ", Столична община би трябвало да се погрижи за ремонта и стартирането на многочислените неработещи чешми в града. За това прикани гражданската организация " Спаси София ".

" Раздаване на минерална вода в тонове пластмасови шишета - това е единствената " мярка " на Столичната община по време на рисковите летни горещини. Това се случва в града, който лежи върху минерална вода. Вместо да разчита на дарения, или да закупува тонове пластмаса, градът би трябвало да разчита точно на водните си запаси и на градските чешми. Но не го прави, а оставя чешмите в занемарено, разрушено и вандализирано положение.

Ако зависеше от нас, щяхме да създадем: спешен ремонт и стартиране на всички налични чешми и създаване на нови в главните градски пространства; осигуряване на прохладни затворени публични пространства със свободен достъп, в това число за хора, които не могат да си разрешат изстудяване на жилищата си; подсилване на дежурните екипи за незабавна помощ по време на гореща вълна; готовност за реакция при пораждане на пожари и противопоставяне на нерегламентирано изгаряне на боклуци, което продължава и през лятото; засаждане на оптимален брой дървета и зелени площи по улиците и в кварталите и елиминиране на така наречен топлинни острови, които задържат горещината в града; осведомителна акция със здравни препоръки в горещото време ", изброяват от " Спаси София ". 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР