Столетия наред загадъчната усмивка на Мона Лиза събуждаше любопитство и

...
Столетия наред загадъчната усмивка на Мона Лиза събуждаше любопитство и
Коментари Харесай

Вековната загадка с усмивката на Мона Лиза вече е разбулена

Столетия наред загадъчната усмивка на Мона Лиза събуждаше любознание и създаваше тайнствен воал към най-известната картина на Леонардо да Винчи. Сега обаче учените са уверени, че са съумели да разтълкуват страстите на това потайно лице.

Ново проучване на университета Фрайнбург, Германия потвърди след серия от опити, че моделът на Да Винчи е щастлива, позирайки за портрета, и не крие следи от горест.

Неврологът Юрген Корнмайер, който е съветник по изследването, споделя, че при допитване 97% от интервюираните настояват, че усмивката на Джокондата показва благополучие.

Участниците в опитите са разгледали серия от черно-бели фотоси на картината, които били манипулирани. Някои от тях били истински, а други – изкривени, тъй че обликът да наподобява по-тъжен или по-весел.

 Вековната мистерия с усмивката на Мона Лиза към този момент е разбулена

Анкетираните са разглеждали фотосите в случаен ред, а задачата им е била да дефинират коя усмивка им се коства най-тържна и коя - най-щастлива. 97% от участниците са показали истинската усмивка на Джокондата като най-веселата от препоръчаните.

Но картината, която е изложена в Лувъра от 1797 година, към момента интригува милионите туристи. Образът на Мона Лиза постоянно се е приемал като двузначен – съчетаващ по едно и също време горест и благополучие.

Въпреки че създателите на проучването имат вяра, че са разрешили една вековна мистерия, експертите по история на изкуството са на друго мнение.

Тълкуването на художествените творби значително е субективно и тъкмо в загадката, която носят със себе си, се крие тяхната магия.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР