Ставаме все по-силни, ставаме все по-информирани. Човечеството се изправя уверено

...
Ставаме все по-силни, ставаме все по-информирани. Човечеството се изправя уверено
Коментари Харесай

Проф. Костадин Ангелов: Ставаме по-силни. Ваксините пристигат

„ Ставаме все по-силни, ставаме все по-информирани. Човечеството се изправя решително и победоносно против COVID-19, тъй като имунизациите идват. “ Това сподели здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на постоянния брифинг на Националния действен щаб. По думите му с препарата ще се преодолеят може би едни от най-тъмните страници в актуалната ни история.

„ Болестта отстъпва пред напъните на всички тези, които от началото през м. март са един до друг в лечебните заведения, в колите за спешна помощ, в районните здравни инспекции, в домовете за възрастни хора, на всички места в страната, които не се отхвърлиха и с помощта на напъните на които ние през днешния ден стоим на тази маса. Благодаря на всички “, сподели здравният министър.

За последната седмица излекуваните в България са близо 16 хиляди души, а доказаните случаи са близо 9500. Новите случаи на коронавирусна зараза за последното денонощие са 1615, повече детайлности по тематиката.

През миналите 7 дни управляващите регистрират наклонност на понижаване на използваемостта на болничните кревати в COVID-структурите в страната. 42% от леглата за неусложнени пациенти в страната са заети, като най-високият % е в Бургас – 62%, следван от Варна (60%) и Русе (56%). Заети са и 41% от леглата за интензивно лекуване на лица с потвърден COVID-19.

„ Отново желая да кажа нещо доста значимо – не се веселя и не желая българските жители да бъдат излекувани. Аз желая българските жители да бъдат здрави… Искаме оптимално доста български жители да стигнат здрави до имунизацията и доста български жители да останат живи “, сподели още той.

8661 са инфектираните с ковид медицински служащи от началото на пандемията, като огромна част от случаите – 3311, са дейни. 10 от лицата са настанени в интензивни отделения.

„ Макар и постепенно, въпреки и нерешително, продължаваме да се движим надолу – това, което търсехме като резултат от ограниченията “, означи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По думите му по индикатора 14-дневна заболеваемост за интервала от 7 до 20 декември страната ни се подрежда на 17-о място в Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство и на 4-то място на Балканския полуостров със заболеваемост 425 на 100 хиляди души. По отношение на смъртността България е на 3-то място в Европейски Съюз и на 1-во място на Балканския полуостров.

Намалява положителността на изследваните проби, в някои от дните сега процентът на категоричност е под 30% – забележителен спад при регистрираните стойности, приближаващи 50% дневно по-рано през декември.

„ Само дружно и с неизменност ще успеем да отвоюваме успеха против COVID-19 “, прикани здравният министър.

Ваксините идват у нас

До края на седмицата се чака да дойдат първите дози от имунизацията, разработвана от американската биофармацевтична компания Pfizer и немския ѝ сътрудник BioNTech. Тя бе утвърдена от Европейската комисия по-рано този месец, което дава опция да бъде прилагана на територията на Европейския съюз.

„ Организирана е едновременна доставка на първични количества във всички страни членки, като чакаме на 26-и първото количество от близо 10 хиляди дози да бъде доставено в страната, след което на 27-и ще започва по едно и също време в целия Европейски Съюз акция по имунизиране. “ Това разгласи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

Междувременно продължава оценката на препарата на Moderna, който се чака да получи позволение за приложимост при получено позитивно мнение от Европейската организация по медикаментите.

Борисов: Мерките са демократични и точни

Последните данни за болестта у нас бяха изложени и на извършеното преди брифинга работно заседание на НОЩ с премиера Бойко Борисов.

„ Мерките, колкото и да бяха демократични и са демократични, бяха точни, сложени на точното място и по тази причина благодаря на всички специалисти, които предложиха и изпълнихме тъкмо тези ограничения “, сподели министър-председателят и добави, че хората би трябвало да бъдат осведомени за създадените ваксини. Борисов подсети за желанието си да се имунизира, когато му пристигна редът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР