Става въпрос за ратификация на вече променен договор, и то

...
Става въпрос за ратификация на вече променен договор, и то
Коментари Харесай

Шаламанов: Отнетите лицензи на Терем - Летец и Авионамс ще имат позитивно влияние

" Става въпрос за ратификация на към този момент изменен контракт, и то изменен в полза на България и с отчитане на настъпилите промени, в това число забавянето в осъществяването. Но методът, в който протече дебатът, демонстрира, че ние към момента имаме много отворени кардинални въпроси, които пречат на ускореното превъоръжаване ".

Така разяснява някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов в " Денят ON AIR " променените от Парламента контракти за F-16.

Според него това е индикация, че в действителност би трябвало да се стигне до призната от Народно събрание национална стратегия за превъоръжаване, която да мине през същински спор. Той обърна внимание, че с цел да върви сполучливо процесът на превъоръжаване, би трябвало да има единодушие, което да бъде подкрепено с финанси и организация.

" Иска се това да бъде сериозен приоритет и да бъде ангажимент, както и да бъдат употребявани всички механизми за консултация. Ако се отива на избори, се надявам, че тематиката за защитата, изключително в подтекста на войната в Украйна и решенията в Мадрид, ще докара до това, че защитата ще бъде приоритет и ангажимент на премиера и финансовия министър ", сподели Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той показа, че имаме чудесна опция да получим оферта за това, което сме поискали. Бившият министър на защитата изясни, че втората доставка е ориентирана към интеграция на силите към нова бойна осведомителна платформа.

Гостът акцентира, че с изострената интернационална конюнктура цените на военната продукция и времето за доставка нарастват, и всяко закъснение на проекта за превъоръжаване ще докара до по-дълго време на доставка и по-висока цена.

" С изключение на България всички страни от Източна Европа към този момент започнаха този развой доста сполучливо. Той беше стартиран още през 2014 година, само че тогава другите страни не гледаха толкоз съществено на него. Докато в последните няколко месеца, като се изключи България, всички страни в Източна Европа осъществиха подобен вид интервенции ", разясни Шаламанов.

Той разяснява и отнетите лицензии на " Терем - Летец " и " Авионамс " с думите, че това е предстоящ ход и има положително въздействие върху нашата отбранителна промишленост, тъй като ще стартира да се ориентира към съдействие със западни сътрудници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР