Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до

...
Статията е част от класацията на Капитал . Достъп до
Коментари Харесай

Топ 50 на компаниите с най-нисък дълг: Готови за затягане

Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Едрият бизнес в България резервира относително умерени равнища на задлъжнялост. Свръхпечалбите в енергетиката разрешиха почистване на част от огромните вътрешногрупови заеми в БЕХ. Компаниите с повече заеми в салдото си ще усещат тежестта на покачващите се лихви през 2023 година Статията е част от класацията на " Капитал ". Достъп до цялостната ранглиста имат читателите с абонамент Капитал PRO. Класацията К100 може да бъде закупена в книжен или в електронен формат. Едрият бизнес в България резервира относително умерени равнища на задлъжнялост. Свръхпечалбите в енергетиката разрешиха почистване на част от огромните вътрешногрупови заеми в БЕХ. Компаниите с повече заеми в салдото си ще усещат тежестта на покачващите се лихви през 2023 година
Във финансите е цялостно с цифри и формули и всичко наподобява научно издържано, само че има и доста неща, за които няма златно предписание и се разчита на мениджърския жанр и нюх. Едно такова решение е какъв брой дългово финансиране да употребява компанията. Ако цифрата клони към нула, това, несъмнено, прави бизнеса по-малко рисков: механически няма по какъв начин да изпаднеш в неплатежоспособност, в случай че няма кредитори, които да я изискат. Това обаче може да значи и пропуснати благоприятни условия за вложения, оптимизация на оборотния капитал и надлежно заплаха някой съперник да завземе пазарен дял. А естествено има случаи и когато растежът на отговорностите става неконтролируем - краткотрайни или хронични усложнения може да доведат до неспособност компанията да се разплаща с снабдители, да бави заплати и така нататък


Реклама
Уцелването на точния баланс граничи с изкуство и несъмнено за всеки бранш си има специфичност. Все отново като цяло от събраните от " Капитал " данни за едрия бизнес в страната се вижда, че междинното равнище на съотношението отговорности към активи остава покрай относително умерените 50%, като за същата извадка сдружения сумарно леко се свива по отношение на 2021 година

Влияние за това има мощното показване на стопанската система през 2022 година Донякъде ненадейно отърсването от шока от почналата война в Украйна беше бързо, а отрицателните сюжети за дефицит на сила в Европа не се осъществиха. Така в действителност не просто растежът на Брутният вътрешен продукт беше ревизиран нагоре, а и за доста бизнеси годината донесе положителни облаги, а оттова и покачване на капитала. Същевременно покачващите се лихви правеха тегленето на нови заеми релативно по-неизгодно и обикновено фокусът се измести повече към погасяване на актуалните заеми вместо към изтегляне на нови. Шампионите - покрай нулата Компаниите, които на практика не употребяват заемен запас, са разнородни. Често на върха на класацията се озовават просто междинни холдингови сдружения, които съвсем нямат лични личен състав, действия (и надлежно разходи), само че получават големи доходи от дивиденти. Такъв е казусът и с тазгодишния номер 1 " Селл " - сдружение, което директно има акциите на добивната компания " Елаците-мед ".

Другият вид бизнеси, които всекидневно не се нуждаят от дълг, са непроизводствени браншове, където няма потребност от основни активи, само че в същото време има висока норма на облага. Тук да вземем за пример могат да попаднат разнообразни разработчици на програмен продукт, систематични интегратори и така нататък Второто място в подреждането е за " Индустриален програмен продукт " - компания, която предлага решения за автоматизация с пазар в целия свят. В последните години тя пораства стремително, като приходите й за 2022 година са 88 млн. лева, а облагата - близо 41 млн. лева При тези индикатори и относително скромните потребности от оборотен капитал компанията разумно не се нуждае от задължения.
Реклама
Миналогодишният водач по невисок дълг, а в този момент №3 - " Салина 7 ", е дистрибутор на горива, масла и батерии, който обслужва най-вече огромни корпоративни клиенти. Компанията е дребна откъм личен състав и действително е по-скоро медиатор, стъпващ на положителни взаимоотношения и обслужване, който също няма потребност да блокира доста средства в складови наличия.

В класацията обичайно попадат и други търговци като локалното сдружение на веригата за играчки Jumbo и супермаркетите " Фантастико ".

Другият характерен представител са открити предприятия от зрели промишлености - торови предприятия ( " Неохим " и " Агрополихим " ), циментови фабрики ( " Златна Панега " ) и други Там паричните потоци са в огромна степен предвидими и нормално са задоволителни да покрият амортизацията на машините и възможни модернизации. На другия завършек на спектъра В дъното на таблицата на най-задлъжнелите компании би трябвало да са и тези, към които да има необикновен фокус, защото равнищата покрай и над 100% дълг към активи вещаят проблеми с обслужването. Това не е безусловно по този начин и постоянно има особености. Например операторът на столичното метро " Метрополитен " при едвам 0.7 млн. лева личен капитал има над 3 милиарда лева пасиви. Тук обаче не става толкоз въпрос за действителни заеми, защото метрото в огромната част се строи с евросредства и голямата част от тази сума в докладите на компанията е класифицирана като безплатни средства, предоставени от страната.

Добрата вест е, че в данните няма компании с негативен капитал, само че това може да се отдаде и на деформиране при събирането им - сдруженията с по-проблемни индикатори като цяло са по-малко склонни да споделят финансова информация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР