Статистики показват, че спадът в технологичния сектор, допринасян от инфлацията,

...
Статистики показват, че спадът в технологичния сектор, допринасян от инфлацията,
Коментари Харесай

Двойно по-ниски инвестиции за европейските стартъпи през 2023 г.

Статистики демонстрират, че спадът в софтуерния бранш, допринасян от инфлацията, по-високите лихвени проценти и геополитическите събития, продължава.

Според Tech Crunch, една от най-силно засегнатите области е финансирането от рисков капитал за стартъпи, изключително за тези отвън Съединени американски щати.

Проучване на компанията за рисков капитал Atomico, сочи че стартъпите в Европа са събрали 42 милиарда $ за тази година - по-малко от половината от 85-те милиарда $, събрани през 2022 година

Докладът на Atomico за положението на европейските технологии, се разгласява годишно. Компанията базира данните си на изследвания, които организира със стартъпи и вложители, и ги добавя с данни от източници на трети страни като Dealroom, CrunchBase и други.

В изследването също по този начин се установи, че стартъпите в района набират по-малко средства на всеки стадий на финансиране, като по-късните стадии и по-големите компании усещат особена тежест: единствено 7 " еднорози " (стартъпи с оценка над 1 милиарда долара) се появяват тази година в Европа, спрямо 48 през 2022 година и 108 през 2021 година

Но в тази история има и позитивна страна.

Макар че общият размер на вложенията несъмнено е намалял спрямо последните две години, теорията на Atomico е, че 2021 година и 2022 година са били изключителни във връзка с интензивността. Според отчета, това е разследване от по-ниските лихвени проценти, внезапното увеличение на потреблението на технологиите по време на пика на пандемията, както и насъбраното финансиране измежду вложителите.

Според компанията, в случай че изключим тези две години, наподобява, че цифрите следват по-бавна и може би по-здравословна траектория на напредък.

Друг позитивен симптом е, че общата стойност на европейската софтуерна екосистема - т.е. комбинираната стойност на личния капитал на всички обществени и частни софтуерни компании в Европа - се е връща към рекордната си стойност от 3 трилиона $ през 2021 година, откакто през 2022 година е спада с 400 милиарда $.

Според Atomico AI е бил най-големият привлекателен фактор за набиране на средства в размер на 100 млн. $ или повече, като 11 компании са получили тези по този начин наречени " мегакръгове ".
 
При стадиите за начално финансиране изкуственият разсъдък е бил най-интересната област за вложителите, като е привлякъл 11% от всички кръгове на финансиране на стойност 5 млн. $ или по-малко, написа още в отчета.

Общо видяно междинните оценки на европейските стартъпи остават доста по-ниски от тези на американските им сътрудници - по-конкретно сред 30% и 60% по-ниски.

Данните на Atomico демонстрират, че климатичните технологии - и по-широката категоря " Въглерод и сила ", съставляват 27% от всички капитали, вложени в европейски технологии през 2023 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР