Старши треньорът на националния отбор на България по баскетбол Росен

...
Старши треньорът на националния отбор на България по баскетбол Росен
Коментари Харесай

Барчовски за завръщане на Дий Бост: Бих се радвал

Старши треньорът на националния тим на България по баскетбол Росен Барчовски съобщи, че би се радвал, в случай че има опция да употребява натурализирания американски гард Дий Бост в идните два мача от квалификациите за Европейското състезание през 2025 година. България ще изиграе две срещи от група F следващата година – посещение на Румъния на 23 февруари и домакинство на Португалия на 26 февруари.

Бост, който разгласи отдръпването си от държавния отбор на България след Евробаскет 2022, неотдавна разкри, че обмисля да се завърне в състава.

Барчовски изясни пред Българска телеграфна агенция, че към момента не е приказвал персонално с американския гард, само че следва да го направи.

„ Скоро не съм го мислил този въпрос, тъй като се разделихме напълно другарски след Европейското състезание. Ние действаме по процедурата за издаване на българско поданство на двама играчи на тази позиция. Много са напреднали нещата и допускам, че до края на януари ще бъдат подготвени. Много държах да имаме двама индивида, с цел да имаме избор. Случват се неща като травми, неспособност да пристигна състезателят или да не го пуснат от клуба му “, разяснява Росен Барчовски.

„ Вървейки тази процедура, напълно скоро ме осведоми тийм мениджърът на националния тим Тодор Колев, че Дий Бост е изявил предпочитание за играе в мачовете през февруари, което се удостовери и от негов диалог с Александър Везенков, когато Олимпиакос играха в Истанбул, а след това и в негово изявление. Аз персонално не съм приказвал с него, само че ще беседвам с него. Радва ме, в случай че имаме и тази опция, тъй като той е доста умел и за тези два мача, за които ще имаме безусловно три дни за подготовка е извънредно значимо да имаме човек, който познава и атмосферата, и тима. Но това не анулира бързата работа по процедурата за приемане на българско поданство от двамата нови играчи “, сподели пред Българска телеграфна агенция националният селекционер.

Колкото до единия от състезателите, които следва да получат български паспорт – гардът на ЦСКА Брандън Йънг, Барчовски даде детайлности за възобновяване му в Съединени американски щати. 31-годишният Йънг бе притеглен през лятото от „ алените “, само че се контузи преди началото на сезона.

„ На 4 и 6 януари ще играе пробно в подготвителни мачове, където ще го следи и доктор, тъй като по думите му се възвръща добре. На 9 януари би трябвало да се прибере в България, да стартира подготовка в тима и се надявам към края на януари да е на линия “, съобщи Росен Барчовски.

По тематиката с вероятното включване на Александър Везенков за една от двете срещи на националния тим през февруари и пътуването на Барчовски до Атина, където следи мач на Олимпиакос, старши треньорът на българския внушителен отбор разяснява: „ Имаме диалог с него и с татко му, Александър Везенков да се включи за втория мач с Португалия. За първия програмата е такава, че няма да може в Румъния. Но, в случай че е здрав и не зародят някакви проблеми, имаме увещание, че ще пристигна за семейството на Португалия. “
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР