Стара Загора. Двама са носителите тази година на званието Почетен

...
Стара Загора. Двама са носителите тази година на званието Почетен
Коментари Харесай

Двама са носителите на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2019 година

Стара Загора. Двама са носителите тази година на званието „ Почетен жител на Стара Загора “ – общественикът и донор на постройката, в която ще се обитава Център за даровити деца, Мария Жекова и балетната прима и дълготраен началник на школата за типичен танци при НЧ „ Родина 1860 “ - Снежана Дескова. Това взеха решение през днешния ден общинските съветници в града, оповестиха от пресцентъра на Община Стара Загора . По време на септемврийското съвещание на Общинския съвет бе определена 5-членна комисия, която да организира процедурата по тайното гласоподаване. Неин ръководител бе Милена Желева, която е и началник и на Постоянната комисия по просвета, туризъм и вероизповедания. В нормативно избрания период, съгласно Наредбата за премиите и оценките на Община Стара Загора, в деловодството на администрацията постъпиха оферти за почитане с оценката на три дами - Мария Христова Жекова, Снежана Славова Дескова – Станишева и Мария Нейкова Кънева.
Общо сесията през днешния ден включи над 100 точки. Спряно бе застрояването на парцел в кв. „ Казански “, проблем който бе прегледан при юлското съвещание на локалния парламент. Тогава бе основана специфична комисия, в която влязоха и 5-ма от старейшините. Нейната цел бе да се откри верен метод, спиращ градежа, само че и удовлетворяващ вложителя. След извършени три съвещания на комисията бе открит вид, който да бъде в интерес на всяка от страните.
Съветниците гласоподаваха смяна в капиталовата стратегия. Преразпределени бяха средства, с цел да се обезпечи финансов запас за създаване на стрийт фитнес в двора на учебно заведение „ Иван Вазов “ за 17 хиляди лв., покупка на климатик за ДГ №11„ Загоре “, създаване на пристройка към читалище в кв. „ Кольо Ганчев “ за 90 хиляди лв., както и разпределяне на 100 хиляди на общинското сдружение „ Комплексен онкологичен център “ за закупуване и замяна на рентгеновата тръба, с цел да не бъде спряна цялата лъчетерапевтична и диагностична активност на центъра.
По време на последното постоянно съвещание на старейшините преди провеждането на локалните избори през октомври бяха определени краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на Стара Загора – инж. Янчо Калоянов, зам.-кмет с сектор „ Устройство на територията, строителство и вложения “, както и на няколко от селата в общината. Ново краткотрайно управление имат обитаемоте места - Братя Кунчеви, Горно Ботево, Дълбоки, Еленино, Загоре, Змейово, Калитиново, Калояновец, Маджерито, Малка Верея, Могила, Оряховица, Преславен, Хан Аспарухово, Хрищени.
На първо и второ четене бе призната Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за осъществяване на търговия и услуги в Община Стара Загора. Промените касаят облекчения на изискванията за работа на лечебните заведения, по смисъла на Закона за лечебните заведения; здравните заведения – аптеки и дрогерии, по смисъла на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина; ветеринарномедицинските заведения и ветеринарномедицинските аптеки, по смисъла на Закона за ветеринарномедицинската активност. Мотивите на вносителите – Таньо Брайков и Стефан Анков, са подбудени от идентичното отнасяне, по смисъла на наредбата до момента, на удълженото работно време от една страна на лечебни заведения, центрове за незабавна здравна помощ, аптеки, ветеринарномедицински клиники и ветеринарномедицински аптеки, а от друга – заведения за хранене, увеселителни и питейни заведения и сходни.
Съветниците дадоха единодушие за основаване на ново звено в структурата на Общинска администрация, което да обезпечи използването и поддръжката на новия културен център „ Стара Загора “ - изцяло обновената зрителна зала в така наречен Синдикален дом.
Приет бе и годишният доклад на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, както и бе определен представител на Община Стара Загора за изключително общо заседание на акционерите на Индустриална зона „ Загоре “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР