Стана обичайно светът да бъде описван като разделен между получилия

...
Стана обичайно светът да бъде описван като разделен между получилия
Коментари Харесай

Може ли Западът да спечели необвързаните държави

Стана всекидневно светът да бъде описван като разграничен сред получилия нов подтик западен блок и автократичния съюз на Китай и Русия. Но сходно мислене има своите ограничавания. За начало Западът не всеки път е единен, както сподели визитата на френския президент Еманюел Макрон в Пекин. И още повече на фона на огромната геополитическа конкуренция през XXI век най-малко 4 милиарда души, или над половината от международното население, живеят допълнително от 100 страни, които не желаят да избират страна.

Стана всекидневно светът да бъде описван като разграничен сред получилия нов подтик западен блок и автократичния съюз на Китай и Русия. Но сходно мислене има своите ограничавания. За начало Западът не всеки път е единен, както сподели визитата на френския президент Еманюел Макрон в Пекин. И още повече на фона на огромната геополитическа конкуренция през XXI век най-малко 4 милиарда души, или над половината от международното население, живеят допълнително от 100 страни, които не желаят да избират страна.

Тези " необвързани " страни дружно стават все по-важни, до момента в който в световния ред протича фрагментиране. Страни като Индия и Саудитска Арабия вършат покупко-продажби на фона на това разделяне и желаят да имат по-голяма дума в международните въпроси. Не се заблуждавайте - тази половина от света е толкоз друга, че в никакъв случай няма да работи като един блок. Но в случай че желаете да разберете за какво цените на петрола се върнаха още веднъж на 80 $ или по какъв начин се трансформират веригите за доставки, или какви са изгледите за мир в Украйна, необвързаните страни са значима част от уравнението. Техният напредък също по този начин повдига сериозен въпрос - до момента в който Китай и Западът се състезават за въздействие над тези страни, кой в реалност ще надделее?

На пръв взор през днешния ден стотината неутрални страни са изправени пред доста от проблемите, с които се сблъскаха необвързаните страни през XX век. Те имат прекомерно малко общо между тях, с цел да бъдат толкоз сплотени, колкото Запада или даже колкото китайско-руския съюз, основаващ се на взаимно улеснение. Големи демокрации като Бразилия и Индия имат малко споделени ползи, да не приказваме за общ дневен ред с богати монархии като Катар. Те към момента разчитат на Запада, Китай и Русия за технологии - от полупроводници до оръжие.
Реклама От Мексико до Индонезия - тези страни желаят да търгуват свободно и с двете страни на геополитическото разделяне.
Но е неточност да подценяваме тяхната роля по две аргументи. Първо, тяхната икономическа позиция е във напредък. Ако вземете поради 25-те най-големи необвързани стопански системи (които не са наложили наказания на Русия или желаят да бъдат неутрални в китайско-американската надпревара), дружно те съставляват 45% от международното население и техният дял от световния Брутният вътрешен продукт се е покачил от 11% при рухването на Берлинската стена до 18% през днешния ден, което е повече от Европейски Съюз. След години на свободна глобализация комбинираните им търговски направления са мултиполюсни, разграничени сред Запада, Китай и други необвързани страни.

Второ, техният метод към света, завършен от желанието им за национално развиване, е безмилостно прагматичен. Те се трансфораха в най-неочакваните бранители на глобализацията - от Мексико до Индонезия, те желаят да търгуват свободно и с двете страни на геополитическото разделяне, като в същото време се възползват от опцията за полза, защото веригите за доставки се трансформират, с цел да не разчитат прекомерно на Китай. Прагматизмът им също по този начин значи, че те имат лимитирано доверие в институции като Организация на обединените нации и МВФ, които те възприемат като безредни и залязващи. Западните апели за отбрана на демократичния ред или на човешките права постоянно се възприемат като служещи на западните страни, непоследователни и лицемерни.

Резултатът е един неустойчив метод към света, защото страните подписват покупко-продажби в опит да завоюват преимущество. Необвързаните страни постоянно работят сами, само че от време на време работят в единение. ОПЕК става по-категоричен и този месец понижи производството на нефт с 4% макар недоволствата на Запада. Бразилският президент Лула да Силва образува " клуб на мира " за преустановяване на войната в Украйна. А Индия желае да употребява председателството си на Г-20 тази година, с цел да лобира за световния Юг.
Реклама
Може да се чака, че тези опити за лъчение на мощ няма да бъдат постоянно сполучливи, само че те ще стават все по-амбициозни. В софтуерния бранш Индия желае да изнася своя ресурс от цифрови услуги. В защитата Турция цели продажбата на повече оръжия, в това число на дронове, а Индия уголемява военноморския си флот. Във финансите системата за реинвестиране на трилиони петродолари става по-малко центрирана върху Запада. Предвид техните лимитирани отговорности за историческите въглеродни излъчвания и тяхната накърнимост от изменящото се време необвързаните страни ще изискат да имат по-голяма дума в климатичните политики.

Дори когато множеството страни не желаят да бъдат принудени да се причислят към единия или другия геополитически блок, суперсилите не престават да се надпреварват да ги завоюват. Китай вижда необвързаните страни като подлежащи на завербуване, както смяташе и Съветският съюз. Той предлага на диктатори и демократи инфраструктура, технологии и оръжия с малко спомагателни условия. Но с времето уязвимите необвързани страни сигурно ще осъзнаят, че един свят, в който силата е постоянно права, служи само на грубияните. " Меката " мощ на властнически Пекин има своите предели. Гражданите на страните, които вземат китайските пари, надали се редят на опашка, с цел да емигрират в азиатската страна.
Някои от мощните страни на Запада са безспорни - пазарен достъп, технологии и свободен поток от информация.
И въпреки всичко Западът би трябвало да се стегне в надпреварата за въздействие. Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало да устоят да употребяват тактики, които в последна сметка ще ги трансфорат в техния автократичен конкурент. Но апелите в интерес на демократичния ред, който бе основан след Втората международна война, няма да бъдат задоволително печеливша теза. Вместо това Западът би трябвало да се отнася с необвързаните страни посредством техните лични транзакционни условия, т.е. с микс от " моркови и пръчки ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР