Стамен Янев, съученик на Асен Василев от Хасково, иначе бивш

...
Стамен Янев, съученик на Асен Василев от Хасково, иначе бивш
Коментари Харесай

Схемата измислена от „реформатори“ през 2013-а: 160 000 евро за „златен паспорт”

Стамен Янев, съученик на Асен Василев от Хасково, другояче някогашен началник на Българска организация за вложения, е подгонен от прокуратурата за закононарушение по работа, траяло от 2015 до 2020 година Възелът стартира да се разплита след сигнал от Движение за права и свободи, в който се разкрива, че руснаци и китайци, освен това работещи за спецслужбите им, а също и араби, вземат българско поданство по натурализация по втория метод – посредством т.нар.  „ златни паспорти ”.

Иначе казано, те се доставят със документи, че сякаш са огромни вложители в България. Благодарение на този документ получавали наши паспорти, с които могат да щъкат по целия свят, да имат дом в България и значително да се спасят от следствие за пране на пари. Въпросните документи се  издават от Агенцията, която се занимава с непознатите вложения.

За тази спекулация „ Уикенд ” писа най-подробно, в това число и когато Стамен Янев, небрежно се омете от шефския си пост и стана консултант на министър Даниел Лорер. Малко преди този момент прокуратурата и ДАНС към този момент бяха тръгнали по следите на схемата със „ златните паспорти ”. 

А тя стартира да работи още от 2013 година, като съгласно хора от сектора е измислена от адвокати от Реформаторския блок на Меглена Кунева. Оказва се, че богатите руснаци, китайци и араби най-спокойно са купували български паспорти, освен това без да бъдат подложени на съществени инспекции.

От Движение за права и свободи обясниха, че Стамен Янев като началник на Агенцията, издавал капиталови документи на въпросните съмнителни лица против показани ксерокопия на документи, които не са били заверени. С две думи – легализирал имитации.

Освен това се цитират имената на три компании, регистрирани на един адрес, които са медиатори – те разнасяли документите на въпросните китайци и руснаци, които сякаш били вложили по 1 000 001 лв.. Да подчертаем, тези пари ги няма. Затова пък, както са разучили от ДАНС, въпросните „ вложители ” плащали за скъпия документ по 160 000 евро на ръка.

Каква обаче е ролята на Стамен Янев? От януари 2015 година той е началник на Българска организация за вложения. Негов кум е Веселин Тодоров, който стои зад известната „ Сиела Норма ”. Брат на Веселин Тодоров е авторитетният юрист Иван Тодоров. В неговата просперираща адвокатска фирма пък е правист Николай Вълков.

Източниците ни са безапелационни, че не по-малко от 20% от претендентите за златните паспорти през годините са били клиенти на юрист Николай Вълков, който движи тяхната процедура. Той също е бил член на Контролния съвет на Движението на Кунева и юридически консултант в Народното събрание.

Реклама

Влиятелният юридически кръг имал положителни връзки освен със Стамен Янев, само че и с Димитър Георгиев, който е назначен за началник на ДАНС през 2015 година Той беше освободен през 2021 година от служебното държавно управление на Стефан Янев, а след това го хванаха, че бракониерства в нощен лов.

Стамен Янев и Димитър Георгиев, както изясняват специалисти, затварят кръга към златните паспорти за богати чужденци. При това Стамен Янев съумява да запази поста си, даже и когато на власт идва Промяната. За това му оказва помощ другарството с тогавашния финансов министър Асен Василев, с който са съученици от езиковата гимназия в Хасково и поддържат другарски връзки и до ден-днешен.

От 2013 година до края на аферата са издадени над 1000 такива документа. Проблемът е, че измежду получателите им има и лица, които по никакъв метод не се вписват в условията за огромни вложители. Точно поради тези огромни опасности за националната, а и европейската сигурност, която евентуално носят „ златните ” паспорти, от Брюксел желаеха нашият парламент да им постави точка.

Главният прокурор Иван Гешев също се произнесе за тази спекулация, като я назова „ чудовищна скица ”. Известно е, да вземем за пример, че тази скица – вложения против паспорт, е и една от аргументите, поради които Съединени американски щати отхвърлят да отстранен визите за българи.

Стамен Янев, споделят способени, през годините най-категорично е отказвал да стимулира издаваните от него документи. Дори е имал доста остри пререкания по въпроса с Иван Демерджиев, в битието му на длъжностен правосъден министър. Съпричастна с Янев е била тогавашната шефка на дирекция „ Българско поданство ” Людмила Василева. Любопитен е и различен подробност – златни паспорти се издават още от 2013 година, само че указите за българско поданство на непознатите вложители стават всеобща процедура след 2017 година Тогава вицепрезидент е Илияна Йотова.

През 2018 година в Народното събрание е основана Анкетна комисия, която би трябвало да изследва скандалния проблем с паспортите. Тя удължава работата си няколко пъти и приключва с отчет. От него излиза наяве, че са разкрити голям брой случаи, при които се вършат вложения в България в държавни скъпи бумаги.

„ Те надлежно са задоволително ликвидни и откакто са закупени, се дават в съответна комерсиална банка – разказват в отчета стъпките на аферистите. – Банката ги приема и дава заем за тях за интервала, който е в периода на инвестицията. По този метод инвестиция няма, тъй като средствата, които са дадени, действително са върнати на този, който желае да получи поданство. ”

Затова сякаш са вложени по 1 000 001 лв., а парите липсват. В последна сметка Народното събрание прати в небитието така наречен „ златни ” паспорти и приемането на българско поданство посредством вложения.

Да напомним, че Стамен Янев беше забъркан, само че сполучливо се измъкна, и от разправии, свързани с ремонта на язовирите. Той се водеше началник на държавното дружество, ангажирано в ръководството и стопанисването на язовири. При това заемаше този пост в нарушаване на закона. Въпросната държавна  компания е основана още през 2018 година, има милиони левове бюджет, доста огромна администрация, само че не прави никаква работа. Спомнете си единствено язовир „ Студена ” и ще разберете за каква спекулация става дума. Янев беше изваден небрежно от язовирите и към този момент надали някой си спомня, че се е подвизавал злощастно и там.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР