Срокът на договора за изпълнение на цялата конструкция на столичния

...
Срокът на договора за изпълнение на цялата конструкция на столичния
Коментари Харесай

Западният парк ще бъде готов за...зимата

Срокът на контракта за осъществяване на цялата структура на столичния Западен парк се усилва с шест месеца (от 12 на 18 месеца). С други думи зеленият ъгъл ще остане затворен и това лято.

Информацията за това удължение пристигна още преди седмица, когато деятели от "Спаси София ", сигнализираха, че от столичното кметство са взели това решение тихом-мълком,без да уведомят публично за това си решение, а те се бяха уведомили от променения период в...информационната табела.

Сега стана ясно, че повода за това закъснение, съгласно столичния заместител кмет, отговарящ за направление "Зелена система, екология и земеползване " Йоана Христова, са неподходящите метеорологични условия. Това тя заяви при инспекцията на общината за осъществените до този миг работи. Тя пък беше провокирана от редицата сигнали за необезопасени ровове в парка.

От управата на столичното кметство твърдят, че към този момент са взети всички предпазни ограничения на строителната площадка, а контролът на терена бил непрекъснат.

Стана ясно, че до в този момент на 100% са завършени единствено подземните работи. А достъпът до парка на процедура е неосъществим. Разбира се причини в тази посока има – а точно, че тук се работи на над 500 дка и до в този момент от цялостния план са изпълнени В и К дейностите и е направена електрическата апаратура.

Следващите дейностите - по построяването на настилки, осветяване, детски и спортни площадки, алпинеума и розариума, поливната система и озеленяването, още не са почнали.

Тук е моментът да напомним, че реконструкцията на парка ще глътне близо 11 млн.лв. – 8.5 млн. лева от тях са безплатни по Оперативна стратегия "Региони в напредък ", а другите 2.4 млн. лева са от бюджета на Столична община.

Проектът планува да бъдат построени видео наблюдаване, зареждане на помпени станции и водни площи и ремонт на подземната инфраструктура. Ремонтът там стартира напролет на предходната година, откакто през март 2018-а Столична община подписа контракт за осъществяване на плана с "Галчев Инжинеринг ".

Тогава обещанията бяха, че това лято жителите на столицата ще се радват на нови настилки, детска площадка, актуализирана паркова мебел, кошчетата за боклуци. Най-очакваното обаче трябваше да бъдат водните обекти – сухият шадраван, езерото при алпинеума. Всички тези екстри обаче, ще станат факт в края на октомври...

Що се отнася до глобите, които са планувани по контракт за веселба, те са 42 000 лева дневно, надлежно за некачествено осъществяване – 20%, като могат да стигнат до 1 600 000 лв.. Очевидно обаче откакто изпълнителят и общината са се споразумели за забавянето поради неприятното време, те остават единствено на хартия.

Но с цел да не бъде напълно искрено "помилването " за несвършената работа, Христова разясни, че наказания може и да има, само че става въпрос „ за осъществяване, което се прави несъобразено с технологията на обекта”. Каквото и да значи това.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР