Юни е най-дъждовният месец в Западна България и в планинските

...
Юни е най-дъждовният месец в Западна България и в планинските
Коментари Харесай

Юни: Истинско лято, горещини до 36 градуса, но с повече валежи от обичайното

Юни е най-дъждовният месец в Западна България и в планинските региони
Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат сред 10 и 15 градуса, а най-високите - сред 31 и 36 градуса, заяви за Българска телеграфна агенция основен помощник доктор Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Тази година през юни се чака междинната месечна температура да бъде към нормата, която за по-голямата част от страната е сред 20 и 22 градуса, по долината на река Струма - към 23 градуса, за високите полета - сред 17 и 19 градуса, а за планините - сред 4 и 12 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде към и над нормата, която в равнините е сред 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - сред 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските региони - от 70 до 130 литра на квадратен метър
През първото десетдневие на юни ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии, само че температурите ще са високи - до 34-35 градуса
През множеството дни от първото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии. През първите дни от юни въздушният транспорт ще е от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от нормалните, тук-там оптималните ще доближават до 34-35 градуса. В средата на десетдневието от северозапад ще проникне студен въздух, температурите ще се намалят и приближат до нормалните за интервала.

В началото на второто десетдневие се чака краткотрайно покачване на температурите. През първите дни от интервала и в края на десетдневието ще е неустойчиво, тук-там в страната ще има превалявания и гръмотевични стихии. В средата на десетдневието ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове.

През третото десетдневие ще има по-продължителни интервали със слънчево време и с по-високи температури. Вероятност за краткотрайни превалявания и гръмотевични стихии има първоначално и края на десетдневието.
Кои са присъщите особености на юни?
Юни е най-дъждовният месец в Западна България и в планинските региони. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни превалявания, съпроводени с гръмотевици. Характерно събитие за месеца са градушките.

Веднъж на 10 години през юни в планините вали и сняг. Обикновено през месеца има доста слънчеви дни и температурите доближават типично летни стойности.
Астрономическото лято стартира на 20 юни, в 23 часа и 50 минути
Астрономическата информация демонстрира, че при започване на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 51 минути, и залязва в 20 часа и 58 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 7 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 21 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 16 минути.

Луната през месеца е в следните етапи: на 6 юни е новолуние, на 14 юни е първа четвърт, на 22 юни е пълнолуние, а на 29 юни е последна четвърт.

Началото на астрономическото лято е на 20 юни, в 23 часа и 50 минути, когато е лятното слънцестоене, оповестява Красимир Стоев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР