Срещу енергийната политика на сегашното правителство се води война. Това

...
Срещу енергийната политика на сегашното правителство се води война. Това
Коментари Харесай

Енерегийният министър: Срещу нас се води война

Срещу енергийната политика на настоящето държавно управление се води война. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов на ексклузивен брифинг в министерството. Поводът са изказвания пред медии, че новото управление на " Булгаргаз " е продало за Румъния през българската борса 60 хиляди мегаватчаса природен газ " за секунди ". 

Николов уточни, че до момента в който са били на посещаване в Азербайджан, пристрастеностите към съответна компания у нас - " Българския енергиен холдинг " не стопират. И добави, че " Булгаргаз " е задължен по контракт да съблюдава салдото си и продажбите на борсовия пазар не са нещо изненадващо. Министърът напомни, че новият мениджмънт на сдружението " Булгаргаз " е влезнал в надзор в петък, а сделката не е една, а 18. Те са подписани на транспарантния пазар на " Газов Хъб Балкан " ЕАД. Общият размер на покупко-продажбите, които са осъществени,  възлиза на 37 400 мегаватчаса, а не 60 хиляди, както се твърдеше в обвиняванията. 

Според министъра е забавно, че за по-малко от 12 часа с " безусловно успоредна реторика "  са се изказали както хора от така наречен градивна съпротива - някогашен министър, някогашен министър председател, по този начин и двама вицепремиери от недалечното минало. " Интересното също е, че информацията в детайлите си е идентична. И еднообразно неверна. Това припомня на обстановка от гимназията, когато някои възпитаници преписват, само че го вършат неверно. Да не забравяме, че тези, които настояват, че изнасят обществено данни, които са съответстващи и доказуеми, са някогашни вицепремиери от държавното управление на Сергей Станишев. Като единият е директно виновен за възобновяване на контракт с " Газпром " през 2006 година и детайлите по него не станаха известни една година. Когато сравнението беше допустимо - стана ясно в чия изгода е това възобновяване ", акцентира Николов. И добави, че новият мениджмънт на „ Булгаргаз ” е влязъл в надзор в петък. " Ако някой счита, че в границите на шест часа може да се осъществя нещо фрапантно и сериозно, дано ми каже по какъв начин се прави ”, моли той.

Сделка е имало, само че тя е била за 37 400 мегаватчаса на междинна цена към 150 лева, т.е. за малко над 5.5 млн. лева Тези количества са продадени за възстановяване на финансовото положение на сдружението поради завареното състояние от новия Съвет на шефовете на “Булгаргаз “. Количествата са от 14.8% остатък, с който е разполагал все още " Булгаргаз ". Министърът увери, че  " Булгаргаз " има задължението да ръководи остатъците си, когато такива се появят.  " От целия размер на осъществените покупко-продажби - това да се спекулира, че количествата идват от „ Чирен ” е смешно. От хранилищата, количествата, които са осъществени, са 2,8% от дневната консумация на България ”, посочи Николов.

Новият мениджмънт на " Булгаргаз "  е заварил ликвидна дупка от 200 млн. лева А 650 млн. лв. пък са отговорности на компанията по дълготрайни контракти. Министърът означи, че все още няма заплаха хората да останат на студено. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР