Средното поскъпване на 11-те най-купувани от домакинствата бакалски стоки е

...
Средното поскъпване на 11-те най-купувани от домакинствата бакалски стоки е
Коментари Харесай

Животът поскъпна ужасно – ето го ценовия шок

Средното повишаване на 11-те най-купувани от семействата бакалски артикули е 37 на 100 по отношение на декември 2021 година, пресметна „ Галерия “. Най-голямо повишаване на цените на едро е записано при захарта – с 55% и при кокошите яйца – 77%, демонстрира информация в уеб страницата на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ).

Преди година захарта по тържищата е вървяла приблизително по 1,64 лева./кг, а в средата на последния месец на 2022 година – по 2,55 лева Във веригите на дребно в този момент тя доближава и до 3 лева Яйцата на едро скачат от 0,22 лева./бр. до 0,39 лева, като 10 дни преди Коледа по магазините към този момент мъчно можеха да се намерят под 50 стотинки.

Според данните на ДКСБТ брашното за година е поскъпнало на едро единствено с 15% от 1,18 на 1,36 лева за кило. При хляба обаче цените на дребно се качиха повече. Пекарите и търговците се оправдават с повишаването на промишления ток, природния газ и течните горива.

Според производителите на най-ниски цени на дребно могат да продават огромните вериги, тъй като съумяват да договорят с пекарите отстъпки надвишаващи 30 на 100. В един подобен супермаркет най-евтиният хляб бял самун, нарязан, в опаковка от 830 грама се оферираше в средата на декември за 1,99 лева, което е 2,40 лева./кг, до момента в който през предходната година по същото време килото беше под 2 лева

Реклама

Прясното мляко на тържищата за интервала нарастна с 21% от 1,96 лева до 2,38 лева за литър. Сега в магазините доста мъчно може да се купи под 3 лв., като цената му на дребно бележи растеж от към 30%.

Пакетчето краве масло от 125 грама на едро скочи за година с 37%,  сочат още данните на борсовата комисия. В средата на декември междинната му цена на борсите е била 2,18 лева./бр., а в този момент към този момент е съвсем 3 лева На дребно то върви към 4 лева, по-големите разфасовки по 250 грама са към 7 лева и за това хората дебнат промоциите, с цел да се доредят да ги вземат за към 5 лева

Кравето сирене на едро скочи на годишна база с към една трета – от 8,66 на 11,72 лева Сега кг първокласен артикул върви на дребно над 20 лева При кашкавала повишаването е по-голямо и доближава 38% на едро. По бакалиите към този момент не може да се откри прекрасен кашкавал под 26 лева./кг.

През 2022 година олиото провокира огромни пристрастености, изключително откакто стана ясно, че импортираните количества от Украйна са довели до рухването на цената на слънчогледа от 1800 до към 1000 лева за звук.

Така пазарът на суровината на процедура бе подбит. Ниските цени провокираха гнева на зърнопроизводители у нас, които оповестиха всички доставки за полулегални. По-евтиният украински слънчоглед обаче не можа да смъкна цената на олиото у нас и то си остана една от емблемите на инфлацията ни. Според специалисти една от аргументите е, че множеството български маслобойни работят за експорт, тъй като пазарът ни е дребен.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР