Среднощното заседание на парламентарната правна комисия за промените в Изборния

...
Среднощното заседание на парламентарната правна комисия за промените в Изборния
Коментари Харесай

Хартиената бюлетина скара партиите и предначерта края на този парламент

Среднощното съвещание на парламентарната правна комисия за измененията в Изборния кодекс, което реши на второ четене да върне хартиените бюлетини, да се броят разписките от машините като различен тип бюлетини, без устройствата към този момент да запаметяват вота, да се закрие публичния съвет към ЦИК и да се вкара предел от най-малко 100 заявки за откриване на секция за гласоподаване в чужбина, изцяло скара партиите и сложи вероятно бъдещо държавно управление в този парламент под сериозен въпрос.
Заседанието на Народното събрание стартира със скандал, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Политическа партия: Няма да има държавно управление с Българска социалистическа партия в случай че измененията в Изборния кодекс се одобряват в зала
" Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаше нищо общо с парламентаризъм. Това беше една насмешка, в която всички маски паднаха. Това беше нахлуване против демокрацията, дотук с улеснението на гласуването ", сподели от парламентарната естрада ръководителят на ПГ на „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюров във връзка измененията в Изборния кодекс,.
„ Това е офанзива против българските жители, прогонени от вашето ръководство да търсят бъдеще в Европа “, сподели Гюров и добави, че „ хартиената мафия мина през Изборния кодекс “.
По думите му към този момент нищо не подсигурява вота на гласоподавателите, машините няма да пазят данни, а са се трансформирали в принтери на бюлетини.
„ Те са измислили тази скица, старите партии, партиите от статуквото, към които през вчерашния ден публично се завърна и Българската социалистическа партия. Тази борба не завърши тази нощ, нито ще завърши тук в зала, тя ще продължи на улиците “, безапелационен е Гюров.
След това изявление цялата ПГ на Политическа партия напусна залата.
По-късно съпредседателят на Политическа партия даде ексклузивен брифинг, на който разгласи, че “хартиената бюлетина е една от най-тежките загуби на демокрацията. В последните локални избори, когато имаше към 14% невалидни бюлетини, това кара жителите да не гласоподават. В момента се е появила голяма алена линия не сред партиите в Народното събрание, а сред българските жители и политиците, които стоят в тази зала ”, разяснява още съпредседателят на Политическа партия.
“БСП да знаят, че в случай че измененията в Изборния кодекс се одобряват в зала, ние няма да влезем в коалиция с тях. Решението е тяхно ", съобщи още Петков. “ГЕРБ, Движение за права и свободи, и Българска социалистическа партия споделиха на българите в страната: “Ние ще решаваме вместо вас, а на българите в чужбина, не ни е грижа за вас! ”, съобщи още водачът на Политическа партия.
Това, което се случи надалеч надвишава връщането на хартиената бюлетина, това е проява на мощ. Българска социалистическа партия освен даде опция да се гласоподава с хартия, видяхме доста сериозна проверка на целия избирателен развой без разискване, съобщи Христо Иванов от Демократична България.
Заседанието на правната комисия е в нарушаване на процедурата даже. Това е проява на силата на ново болшинство, което е готово да ръководи и да организира избори, тъй че да завземе властта посредством избори. Българска социалистическа партия направиха проява на цялостна преданост към ГЕРБ и Движение за права и свободи, сподели Иванов. Сглоби се обединението на реванша, уточни още той.

Атанас Атанасов от Демократична България дефинира миналата нощ като “нощта на хартиената бюлетина ” и обединението зад тази хартиена бюлетина към този момент е ясна на всички. “Миналите избори ги купиха, тези да ги откраднат ние няма да позволим ”, акцентира още Атанасов.

Андрей Гюров също разяснява среднощните промени в Изборния кодекс. “Претенциите, които парламентарните групи дадоха, че ще се върне парламентаризмът, че ще има диалогичност през вчерашния ден, станаха невалидни нощес като задраскана бюлетина. Всичко, което беше в целите на хартиената мафия беше да се мине като с кални ботуши, да се нарушат всички правила, да се заглушат гласовете на хората в чужбина, което ние няма да го позволим. ”

“Хартиената коалиция прегази Изборния кодекс, премахвайки на процедура напълно машинното гласоподаване, оставайки единствено хартиеното гласоподаване и оставайки машини за 80 млн. без приложение. Премахна се публичният съвет към ЦИК, тъй като той си разреши да направи отрицателно мнение за връщане на хартиената бюлетина. Премахна се и многомандатният избирателен регион “Чужбина ” и ограничи правата на българите там да гласоподават, като усили нужния брой заявление за разкриване на секции. ” Това съобщи и Милен Матеев от Политическа партия.

Искрен Арабаджиев също от Политическа партия акцентира, че с измененията не са се дали никакви гаранции за естественото протичане на изборния развой. “Дава се опция за невалидни бюлетини и връщането на корумпирания избор, което беше цел на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които се подкрепяха от самото начало под зоркия взор на Десислава Атанасова, под безскрупулното водене на правната комисия от страна на Радомир Чолаков, който заглушаваше гласът както на хората от моята партия, по този начин и на сътрудниците от Демократична България и Български напредък. ”

Христо Иванов: Сглоби се обединението на реванша
Това, което се случи надалеч надвишава връщането на хартиената бюлетина, това е проява на мощ. Българска социалистическа партия освен даде опция да се гласоподава с хартия, видяхме доста сериозна проверка на целия избирателен развой без разискване, съобщи Христо Иванов на трибунка в Народното събрание.

Заседанието на правната комисия е в нарушаване на процедурата даже. Това е проява на силата на ново болшинство, което е готово да ръководи и да организира избори, тъй че да завземе властта посредством избори. Българска социалистическа партия направиха проява на цялостна преданост към ГЕРБ и Движение за права и свободи, сподели Иванов. Сглоби се обединението на реванша, уточни още той.

Борисов: ГЕРБ не е част от никаква " хартиена коалиция "

Някои се пробват да ни привързват към хартиената коалиция в Народно събрание. Ние победихме за следващ път с техния избирателен Кодекс и техните машини за гласоподаване, и техния вътрешен министър. Пороците на машините, подозренията в тях от страна на всички партии, са ясни.

Това сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов на ексклузивен брифинг в централата на партията. Ние напън за хартиена бюлетина нямаме. Ние желаеме правдивост и почтеност. Упрекът и молбата ми е да не бързат. Нищо не постанова подобен драматизъм.

Общественият съвет освен че не би трябвало да бъде закрит, а в противен случай - удвоете го, прикани Борисов. Нека разногласието да е там, помолете ЦИК да вкара още хора в този публичен съвет, с цел да има оптималната бистрота, и опция на хората, които имат вяра в Неправителствени организации, а не в ЦИК, да са сигурни.

Предлагам да говорите с сътрудниците доста рационално да извършите всичко допустимо да гарантирате 100% честността на тези машини. От през вчерашния ден тематиката за машинното гласоподаване се подвигна в Щатите, и настроенията също са 50/50.

Няма се доверие в машините, по тази причина този спор е в цяла Европа. Защо Конституционен съд в Германия отхвърли машинния избор?

Район " Чужбина " - оставете го!, прикани Борисов. Когато го вкараха на Разпети Петък преди, те не споделиха от кои региони ще взимат депутати. Тези, които живеят и работят за непознати стопански системи ли ще избират ръководството тук? Движение за права и свободи ще са най-облагодетелствани от този регион, само че щом Политическа партия и сътрудниците не схващат това, оставете региона, така и така през няколко месеца харчим по 100 милиона за избори, разяснява Борисов.

Попитайте и Христо Иванов дали дава гаранция за машините, в случай че дава - да го потвърди.

Нямаме мотив нито един път да ни вкарват в тази хартиена коалиция. Ние сме дали обещание и на нашите гласоподаватели да могат да гласоподават с хартия, тъй че дано не ни причисляват.

До полунощ слушах дебатите в Народното събрание.

Сега този спор се повдига, с цел да се избяга от разногласието за Маришкия басейн, покупките на газ, и прочие

" В никакъв случай коларобация с партиите на статуквото, ние би трябвало ясно да се определим, че сме част от реформистките сили ", добави и Томислав Дончев.

Атанасова: Машините остават, флашките от нея се заместват с физическо броене на фишовете й
Това, което Комисията по правни въпроси разиска и гласоподава, е ясно. Но с цел да няма спекулации, тъй като Политическа партия през днешния ден направиха редица спекулации, желая да разясня: Темата за гласуването на хартия и машина, е остаряла за ГЕРБ. Припомням, че сега обсъждахме и подкрепихме, е план на Българска социалистическа партия за това дали гласоподавателите да могат да избират дали да гласоподават с бюлетина или с машина. Всички медии и жители, които следиха процеса по взимане на решения в Комисия, знаят, че само, което се трансформира при машинното гласоподаване, е при преброяването. Флашките от машините се заместват от физическо броене на фишовете от машините.

Категорично не дава отговор на истината изказванието, че вотът може да бъде манипулиран. Премахнахме и тъмната стаичка, оставихме единствено заслон, зад който да се гласоподава.

Това сподели водачът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на ексклузивен брифинг на ГЕРБ в Народното събрание.

" Ако приказваме за демокрации, да не би в Европа, където се гласоподава с хартиена бюлетина, демокрацията да е лишила успеха на една партия. Спекулациите би трябвало да престанат, ние подсигуряваме избор на хората дали да гласоподават с машина или хартия ”, съобщи още Атанасова.

" По тематиката за публичните препоръки, ние от ГЕРБ отменяме своето предложение и в този момент предлагаме да се усили броя на техния състав. Темата регион “Чужбина ” е добре да го оспорваме, само че когато имаме явен отговор от парламентарните сили от къде в България ще бъде лишен мандат, с цел да го дадем за регион “Чужбина ”. Мандатът на регион Чужбина може да бъде еднакъв на трите Софийски региона. Направете такова предложение, ГЕРБ може да го поддържа ”, прикани Атанасова.

Относно опциите за сформиране на кабинет Атанасова изясни, че към момента важи предлагането на ГЕРБ за диалог с всички политически сили.

Карадайъ: Защитниците на " венецуелската " машина за гласоподаване не мислят за народа
За следващ път се приказва за избори и за правила, в това число и от хора, които с ясно схващане, че нарушават Конституцията и законите, се включиха в политическия живот на страната с настроението, че всичко стартира от тях. За тях е по-важна венецуелската измама да им създаде властта, в сравнение с доверието на българските жители.

Защото ние от Движение за права и свободи нямаме претенциите историята да стартира от нас, само че се опитваме да бъдем поредни в политиката. Ние от Движение за права и свободи сме защитавали позицията да има машини по време на избори с причините, че имаше доста недействителни гласове по време на изборите, и за минимизиране на недействителните гласове и на подозренията за субективния фактор, сме положили старания да търсим решения в машините.

Имаше и доста сбъркани секционни протоколи през годините, и с цел да подпомогнем работата на СИК, с цел да няма неточности, по тази причина сме упорствали за машинното гласоподаване. Само че бранителите на венецуелските машини не поддържат вота на българските жители. Когато се вижда, че един модел има недостатък, най-нормалното е да се търсят решения. Нека да въведем американския модел на народна власт вместо венецуелската измама на изборите. В какъв брой щати на Съединени американски щати се употребяват модела, който ние предлагаме - с оптични устройства?

Това сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на ексклузивен брифинг в Народното събрание.

“Въпросът е в доверието в крайния резултат на изборите, в отбраната на демокрацията, да позволим на всички жители да могат да упражнят своя избор без да де тормозят дали могат да се оправят с една машина или не. От една страна не излизат хората от терзания за гласуването, въпреки това има подозрения за измами. ”, разяснява още Карадайъ.

“Броят на разписките и подписите в машината са по-малко от броят на гласоподаватели в протоколите. Как става това? ”, попита още водачът на Движение за права и свободи.

Карадайъ изясни и, че след брифинга ще предложения за диалог по отношение на използването на машини по време на избори и въобще за избори Кирил Петков, Христо Иванов, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Стефан Янев и Костадин Костадинов. “Ние разбрахме през вас, че Политическа партия са отменили срещата с нас по отношение на бюджета, те би трябвало да дадат отговор за какво. Аз приканвам за разговор, който е в основата на нормалността в политиката, а сега няма отговорност, а единствено бягство от него и от проблемите на българските жители и българския бизнес ”, акцентира още Карадайъ.

Слави Трифонов за измененията в ИК: Вече нечии ръчички ще пипат освен хартиените бюлетини, а и тези от машинното гласоподаване
" Едно време порното по малкия екран започваше след среднощ и свършваше някъде към 5-6 ч. сутринта. Вчера порното в Правната комисия на Народното събрание е почнало още следобед, траяло е цяла нощ и е свършило чак в 8 сутринта.

Това порно не е било прелестно за гледане, тъй като в действителност си е било извратения. "

Това написа водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов в профила си във Facebook.

" Какво се е случило?

В 45-ото Народно заседание, с помощта на “Има подобен народ ”, беше признато да има напълно машинно гласоподаване в изборните секции с над 300 души. Защото беше извънредно време да се спрат всички дългогодишни шашми с хартиения избор и с мъкненето на чували с бюлетини. Включително от депутати, които сякаш оказват помощ на бременни дами.

В снощната извратения ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия са върнали хартиената бюлетина. Нещо повече - те на практика са премахнали и машинното гласоподаване, като и него са го трансформирали в хартиено гласоподаване. По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ машините ще изкарват не контролни разписки, а изтъквам - “бюлетина от машинно гласоподаване ”. Тоест, към този момент нечии ръчички ще пипат освен хартиените бюлетини, а и бюлетините от машинното гласоподаване. Секционните комисии отново ще бъркат поголовно при броенето, отново ще драскат по протоколите и отново ще пъхат напечатани неизвестно къде хартиени и машинни бюлетини. Кеф! И с цел да е несъмнено всичко - в машината няма да се пази никаква информация за гласуването.

Пак ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия са приели да има видеонаблюдение в изборните секции, само че са решили техническият притежател и записът от него да не се предава в ЦИК. Тоест, в случай че има снимано изборно нарушаване, то да няма с какво да се потвърди.

Припомням ви, че в 45-ото Народно заседание, отново по предложение на “Има подобен народ ”, съставът на ЦИК от 20 души беше понижен на 15.

Снощи ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия са решили съставът на ЦИК от 15 души да бъде повишен на цели 25 души, несъмнено - с цел да може ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и техните патерици от “Български напредък ” и “Възраждане ” да имат болшинство в комисията и да управляват изборния развой.

Между другото, нощес хората на Костадин Костадинов към 1:30 са се прибрали да спят и безусловно са си затворили очите за изнасилването на Изборния кодекс.

Снощи ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи са закрили и Обществения съвет към ЦИК, в който изборни специалисти безплатно следяха за изборни недостатъци, проблеми и измами.

Снощи ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия са лимитирали и гласуването на българите в чужбина. Вече, с цел да се отвори секция в чужбина, ще са нужни не 40 авансово подадени заявки, а 100.

Снощи с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия е била анулирана и опцията да се вкара електронно отдалечено гласоподаване. Какво като е имало референдум?

Всички скандални промени в среднощната извратения са били признати без никакви претекстове.

Да, скърбя за мощната дума, само че в действителност е извратения - неприятната вест обаче е, че от страната на клатените са българските жители.

Преди няколко месеца министър-председателят Кирил Петков делеше депутатите на “почтени ” и “непочтени ”. Тогава депутатите на Българска социалистическа партия бяха твърдо от страната на “почтените ”, а лоялните на “Има подобен народ ” депутати бяха от страната на “непочтените ” и “на мафията ”. И в този момент какво се оказа - “почтените ” депутати на Българска социалистическа партия връщат всички изборни измами, от които печелят ГЕРБ и Движение за права и свободи. От които печели мафията, нали по този начин, господин Петков? Кой е мафията в този момент?

“Има подобен народ ” постави всички старания, с цел да направи изборите в България почтени. И съумя.

Щом с такова безсрамие и безочливост статуквото се саморазправя с всички извоювани от “Има подобен народ ” ремонти в Изборния кодекс, значи сме му пречили, доста сме му пречили. Но пречихме и на “Промяната ”, щото не искахме нов Борисов, който този път не е от школата в Симеоново, а от Харвард. Сега и за наслада на статуквото, и за наслада на “Промяната ” “Има подобен народ ” ги няма в Народното събрание. Там са ГЕРБ и Движение за права и свободи, там са и “почтените депутати ” на “Продължаваме смяната ”, “Демократична България ”, и несъмнено - “почтените ” депутати на Българска социалистическа партия.

Накрая ще изтъквам Сенека, който е споделил, че времето разкрива истината. Не можете да избягате от времето, рано или късно всичко излиза наяве. Най-вече истината ", разяснява още водачът на Има Такъв Народ.

Протест против хартиената бюлетина ще се организира на следващия ден вечер пред Народно събрание
" Утре в 18:30 пред Народното събрание против хартиената бюлетина и опраскването на Изборния кодекс! ". Това написа във фейсбук профила си депутатът от " Демократична България " Ивайло Мирчев.

" Напуснахме през днешния ден пленарна зала в символ на митинг против близо 18-часовото " опраскване " на Изборния кодекс, което проведоха през вчерашния ден от ГЕРБ. В съвещанието на Правната комисия, траяло от 14:30 ч. през вчерашния ден до 7:45 през днешния ден сутринта, обединението " хартиена бюлетина " на процедура прерасна в коалиция " ДГД и българите в чужбина ".

Ето какво свършиха гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия в комисия: Отмениха прелюдия от нас МИР " Чужбина ", подвигнаха прага на заявките за разкриване на нови секции отвън страната, ”Опраскаха ” машинния избор и на процедура върнаха хартията напълно, без да дадат нито един мотив против машините и нито едно доказателство за проблеми с машинния избор, отстраниха Обществения съвет към ЦИК, само че пък усилиха състава ѝ, с цел да я създадат още по-зависима, Отхвърлиха всичките ни оферти за обезпечаване на прозрачността на гласуването.

След всичкото това Бойко Борисов доскоро разгласи, че в случай че Христо Иванов подсигурил сигурността на машинния избор, те щели да оставят машините. Сериозно ли, господин Борисов? Защо вие не докажете, че има проблем с машините? Вероятно тъй като не можете. Можете единствено да подменяте всеки опит за действителна промяна.

Вашите хора организираха бутафорно 18-часово съвещание, в което принудиха Правна комисия да преглежда на напред и през нощта сериозно значими за изборния развой текстове. Колко демократично е това? Колко евроатлантическо? Колко държавническо?

Утре в 18:30 пред Народното събрание против хартиената бюлетина и опраскването на Изборния кодекс! ", написа още Мирчев./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР