Среднодневните температури на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО, варират между +3

...
Среднодневните температури на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО, варират между +3
Коментари Харесай

Енерго-Про посочи кои са най-скъпите месеци за варненци и защо се плаща повече

Среднодневните температури на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО, варират сред +3 и +22 градуса според от сезона. Традиционно пикът в потреблението на електрическа енергия е през януари и февруари, защото тогава минималните температури варират в диапазона от -7 до -15 градуса по Целзий.

През студените зимни месеци най-важен дял в потреблението на електрическа енергия в домовете има отоплението. Дори отоплителните електроуреди да са настроени да поддържат една и съща температура през цялата зима, графиката на потреблението се повишава внезапно нагоре с намаление на температурите. Това се дължи на обстоятелството, че множеството семейства, отопляващи се на ток, употребяват климатици, които по данни на производителите им внезапно понижават своето КПД при -5 градуса по Целзий и по-ниски температури на въздуха, и с цел да поддържат същата температура в домовете употребяват доста повече сила.

Отражение върху потреблението дава и продължителността на захлаждането. Ако ниските температури се задържат, стените се охлаждат и отоплителните уреди усилват разхода на електрическа енергия. От значение е също броят на часовете с по-ниски стойности в дневния ход на температурите. Традиционно през цялата година семействата изразходват повече сила през вечерните и нощните часове, като междинната сметка за месеца включва доста количество сила на нощна цена, която е с доста по-ниска цена от тази на дневна. При негативни стойности, или такива към нула градуса на температурите денем, се следи струпване на резултата от понижаването на КПД на климатичните системи и бързото изстудяване на постройките. По този метод употребяваната допълнително от по-топлите месеци сила денем усилва каузи на по-скъпата дневна цена, а това дава отражение върху месечните сметки.

През зимата се усилва потреблението на ток и на другите уреди в дома – пускаме повече перални поради дебелите зимни облекла, бойлерът работи по-дълги часове за постигане на нормалната температура поради по-бавното загряване и по-бързото изстудяване в резултат на по-ниските температури в банята. Котлоните и фурните отдават по-лесно и повече топлота в пространствата. Честото отваряне на хладилника и продължителното задържане на вратата отворена също води до повишение на потреблението на електрическа сила.

Традиционно сметките през месеците януари, февруари и март за употребявана електрическа енергия надлежно през студените декември, януари и февруари, са относително високи. Ако в обособени семейства покачването е доста по-високо от междинното, това се дължи на самостоятелния профил на ползване и на енергийната успеваемост в дома. Обикновено в къщи и жилища с повече външни стени отоплителните електроуреди изразходват в допълнение количество електрическа енергия за стоплянето на един и същи тип помещение. 

ЕНЕРГО-ПРО от време на време дава препоръки за енергийно дейно държание на клиентите. Експерти на компанията смятат, че от извънредно значение през зимните месеци е качествената изолираност на домовете, потреблението на енергийно ефикасни уреди (клас А, А+, А++), както и вярното държание за попречване на " приключването “ на топлота от пространствата. Отражение върху потреблението дава ревюто на дома (особено север) и размера на прозорците, непокрити с плътни пердета. Незатварянето на вратите към неотопляеми пространства и потреблението на духалки и калорифери с висок разход на сила, да вземем за пример, може да се окаже причина за в допълнение повишение на сметките за ток с десетки левове. Инвестицията в енергийно ефикасни уреди и монтирането на подобаваща изолираност се изплаща с по-ниски сметки за електрическа енергия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР