Средно българинът изяжда по 16,3 кг кисело мляко годишно, което

...
Средно българинът изяжда по 16,3 кг кисело мляко годишно, което
Коментари Харесай

Мляко с 8 пробиотика!

Средно българинът изяжда по 16,3 кг кисело мляко годишно, което ни подрежда на 6-о място в света по консумация. Всеки от нас е закусвал кисело мляко с мед и орехи, със сладко от боровинки или дружно с топла баничка. Именно по тази причина ние познаваме усета на същинското кисело мляко – това, което бабите ни са заквасвали с доста усърдие и обич, увивайки го с одеяло в тъмните килери. И тъкмо за този усет от нашето детство ни припомнят продуктите на „ Опицвет “.

Историята стартира от едно остаряло Трудово-кооперативно земеделско стопанство и порутени здания в село Царевец – родното място на бащата на Владислав Григоров, създател на компанията. Процесът е муден, само че с доста старания постройките последователно се възвръщат, основава се отглеждане на животни и животът се възстановява в покрайнината. Така от първичните 1000 декара земя компанията към този момент обработва над 25 хиляди.

Всичко потегля от устрема на бизнесмените към самостоятелност и качествени артикули. „ Когато непрекъснато си под натиска на външни сили – млекопроизводители, зърнопроизводители, цени на интернационалните пазари... това те притиска и оказва въздействие върху качеството на крайния артикул - споделя Владислав.
Затова ние избрахме по-трудния път – да ръководим процеса от началото до дъно, което ни разрешава да подсигуряваме качество на всяка стъпка от основаването на киселото мляко. “
„ Опицвет “ отглеждат две породи крави – кафяви американски и черношарени, особено определени поради маслеността на млякото, което дават. Те живеят в чисто нова плантация, имат свободно пространство за разходки на чист въздух, а теленцата се хранят с мляко от майката и имат независими къщички с дворче. Когато кравите са бременни, има специфичен екип, който се грижи за тяхното здраве и сигурност. Те се хранят със зърнени култури, отглеждани също от „ Опицвет “.
ZERO WASTE
Най-впечатляващият съставен елемент от целия развой на произвеждане на мляко обаче е по този начин наречената „ биоцентрала “. Тя е нещо като механизиран „ корем на крава “, всичко е автоматизирано, проектирано по немски модел. Температурата е 52 градуса, а вътре се „ смила “ царевичен силаж. За този развой оказват помощ бактерии, които неуморно работят, с цел да разградят и преработят материала. Следва въпросът от кое място идват те? На входа на тази централа се слага органична материя – това е фекалната маса, „ създадена “ от същинските крави на „ Опицвет “. По този метод се следва концепцията Zero Waste – няма боклук, който да не се употребява и да замърсява околната среда. Всички изхвърлени материали се трансформират в скъп запас. Метанът, създаван като второстепенен артикул от активността на бактериите, който другояче замърсява въздуха, тук задвижва газгенератори, които създават електро- и топлоенергия.  А след 45 дни ферментация в биоцентралата се получава изцяло натурален биотор, с който се подхранва почвата, раждаща пшеница, царевица и слънчоглед.
„ Само след две години облагородяване на земята с нашия тор добивите са 30% повече, в сравнение с от тези, третирани с изкуствени торове “
изяснява Владислав Григоров. По този метод „ Опицвет “ хранят животните си с органично чиста храна, което, естествено се отразява на качеството на млякото. Предстои компанията да кандидатства за документ за биопроизводство на млечните произведения.
ПАТЕНТОВАНА РЕЦЕПТА
Но да се върнем на млякото. Следващата стъпка е прясното мляко да бъде подквасено. И тук „ Опицвет “ обръщат извънредно внимание на качеството на суровината – закваската е направена от  лаборатории „ Генезис “, за които ви разказахме в бр.2/2019. Бактериите за закваската се събират от растения, набрани в Родопите. А самата магия се случва в мандрата „ Опицвет “, която съществува още от 1936 година в едноименното селце. Тя оцелява през всичките тези години заради стратегическото си място, съобразено с придвижването на ветровете и температурата на въздуха.

Продуктите от мандрата дълги години са били образец за качество и през днешния ден екипът на „ Опицвет “ с усърдие и смелост надгражда традицията. Един от най-търсените артикули на компанията е киселото мляко по патентованата рецепта на професор Мермерски, експерт по здравословно хранене   и национална медицина. Продуктът съдържа 8 пробиотика! Те също са направени от фамилната компания лаборатории „ Генезис “, където работят две генерации наследници на инж. Мария Кондратенко, началник на екипа, основал промишлената закваска за кисело мляко в България! Пробиотиците поддържат активността на стомашно-чревния тракт, оказват помощ в битката с наднорменото тегло, имат мощен антиоксидантен резултат и усъвършенстват активността на имунната система, потискайки развиването на болестотворни бактерии.
В мандрата се създава освен кисело мляко, само че и сирене, кашкавал, извара и айрян. „ Опицвет “ не се стремят към всеобщото произвеждане. Техният блян е млякото им да бъде най-хубавият вероятен артикул, като за основаването му употребяват единствено качествени първични материали. И точно по тази причина усетът на киселото мляко ни връща усета на нашето детство.
За повече информация и поръчки:
0700 89 066, 0888 51 87 94
www.opitsvet.com
Статията е оповестена в брой 12 на Списание 8.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР