С увеличаването на разходите за живот и храна, много хора

...
С увеличаването на разходите за живот и храна, много хора
Коментари Харесай

Пресни или замразени зеленчуци?

С увеличението на разноските за живот и храна, доста хора пренасочват харчовете си в супермаркета, с цел да спестят пари, изключително когато става въпрос за зеленчуци. Замразените такива постоянно са по-евтиният вид. Мнозина обаче не престават да настояват, че пресните са доста по-полезни. Но дали е по този начин в действителност? Холи Лардж от Iflscience прави забавен опит за обобщаващо съпоставяне.

На щанда

Разбира се, че хрупкавите, пресни зеленчуци са вкусни, само че равнищата на питателните им субстанции може да не са толкоз високи, колкото си мислите. Веднага откакто бъдат откъснати, те стартират да ги губят, тъй като са отделени от източника си на сила. В опита си да се запазят живи, клетките в зеленчуците „ дишат “ с по-висока скорост, което води до загуба на хранителни субстанции. Това може да се случи и посредством окисление, когато зеленчуците са изложени на О2 по време на предпазване и обработка.
Така че прехвалената полза на пресните зеленчуци зависи от това какъв брой време след откъсването им ги хапвате. Най-природосъобразно е да си ги отглеждате сами и да ги ястие незабавно откакто сте ги набрали. Ясно е, че в супермаркетите пресните зеленчуци не са напълно пресни... За да извлечете максимума от тях, те би трябвало да се престояли на тезгяха не повече от няколко дни. „ След като са на четири, пет или седем дни, това е изцяло друго уравнение “, споделя Джийн Лестър, физиолог на растенията и началник на национална стратегия към Министерството на земеделието на Съединени американски щати, пред CNN Health.

Във фризера

Бързото повреждане на пресните зеленчуци е повода, заради която замразяването става необятно публикувано и желано. Зарзаватът от фризера е с по-високо наличие на хранителни субстанции, защото замразяването настава скоро след брането.
Да, съгласяваме се, че замразените зеленчуци са с по-ниско наличие на витамин С – който има голям брой потребни функционалности в тялото. Това е по този начин, тъй като те се бланшират, развой, който включва бързо попарване на зеленчуци във вряща вода или на пара и по-късно бързо изстудяване. 
Бланширането оказва помощ да се предотврати загубата на усет и неприятното обезцветяване. Витамин С се разгражда при топлота. Но дали този загуба пък ни е чак толкоз значима?
Проучване от 2015 година, изследващо задържането на витамини в осем разнообразни плода и зеленчуци, не открива обилни разлики във витамин С сред свеж и замразен спанак, моркови, грах и броколи. Установено е даже, че замразената царевица и зеленият боб имат по-високи равнища на витамин С от пресните си аналози, което създателите приписват на по-бързото разграждане в пресните зеленчуци.

Всеки зарзават е по-добър от никакъв зарзават

Според същото проучване, като цяло наличието на витамини в замразените зеленчуци е сравнимо – а от време на време даже по-високо – от това в пресните. В огромната картина на нещата, обаче, каквито и да било разлики в действителност нямат значение. Никоя храна не е „ по-добра “ от другата и всеки зарзават е по-добър от никакъв зарзават.
Зеленчуците са цялостни с фибри, витамини и минерали. Ползите им са неизброими,  в това число по-добро храносмилане, поддръжка за имунната система и нараснала сила. Така че, в случай че се затруднявате да избирате сред прясно и замразено, изберете това, което е най-подходящо за вас – без значение дали изхождате от  финансова позиция, от улеснение или просто, с цел да угодите на вкусовите си рецептори.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР