Среден ръст от 15-20 на сто на цените на металите

...
Среден ръст от 15-20 на сто на цените на металите
Коментари Харесай

И цените на металите скачат до края на годината

Среден растеж от 15-20 на 100 на цените на металите се чака да бъде маркиран в края на тази година. Това съобщи Политими Паунова, изпълнителен шеф на Българската асоциация на металургичната промишленост.

Не се чака в скоро време цените на металите да се върнат на миналогодишните си равнища, главно поради цената на електрическата енергия, разяснява Паунова. Тя разяснява,че в стоманодобива, да вземем за пример, делът на електрическата енергия в индустриалните разноски е до 30 %. Ако се оправдаят упованията за стабилизация на цените на тока до пролетта, естествено е да има и стабилизиране в ценовите нива на металите, сподели Паунова.

Борсовите цени на металите постоянно са били флуктуационни, само че сега цената на стоманата е в низходящ тренд. Като цяло обаче борсовите цени не водят неотложно до промени за потребителите на дребно - да вземем за пример в строителството, тъй като става дума за по-дългосрочни контракти за доставка. Цените на жилищата и предходната година растяха, без да е имало нарастване на цените на стоманата и електрическата енергия, напомни Паунова пред Българска телеграфна агенция.

Произведените метали у нас покрай равнищата от предходната година

Очакванията са металургията да завърши тази година с количества създадена продукция, близки до тези през 2020 година, а заради по-високите цени е допустимо като стойности те даже да надвишават миналогодишните, сподели Политими Паунова. Конфедерацията на европейските стоманопроизводители Еврофер чака за идната година в черната металургия да има дребен растеж - от един до два %, главно поради упованията за възобновяване на стопанската система на Европейския съюз. С премахването на рестриктивните мерки за импорт в Съединени американски щати евентуално пазарът ще бъде укротен, а България ще има опция да изнася по-големи количества продукция за европейските страни, главно в близки страни от района, счита специалистът.

В края на октомври Европейският съюз и Съединени американски щати се схванаха да замразят действието на митническите цени върху стоманата и алуминия. Паунова уточни, че българските производители са с нищожно наличие на пазара на Съединени американски щати, само че рестриктивните мерки поради пренасочването на продукция към трети страни и на европейския пазар са се отразили на всички от промишлеността, в това число и на българските компании. Заради пандемията и митата предходната година Европейски Съюз понижи с 12 % производството на сурова стомана, а България - с 14 %, подсети Паунова. При крайните стоманени артикули понижението е по-малко - към 3-4 %.

Няма отдръпване на вложители, само че някои вложения не се осъществиха

Кризата не докара до отдръпване на вложители от металургията в България, само че има вложения, които не се осъществиха, сподели Паунова. Тя посочи, че някои от огромните задгранични вложители в страната са трансформирали проектите си да развият спомагателни производства. В тази конюнктура евентуално се избират други страни, като една от аргументите е, че в България няма предсказуемост в индустриалните политики и отбрана на производителите на основа на европейските политики, добави тя. Според Паунова, когато в другите страни от Европейски Съюз, които са съперници на българските металургични предприятия, се ползват съответните разрешени европейски тласъци, а у нас - не, няма по какъв начин външен стратегически вложител да избра България.

Бизнесът не може да спре да работи макар високите цени на електрическата енергия

Цялата металургия заради особености на производството не може да спре да работи без значение от високите енергийни цени и работи даже на загуба в очакване на смяна и в този смисъл държавните ограничения за отплата на промишлеността за високите цени на тока са добре пристигнали, разяснява Паунова, само че добави, че това не е решение на казуса. Не може бизнес, който в този момент заплаща милиони за електрическа енергия, да зависи от борсовата цената " ден напред ", това са най-големите потребители, те са балансиращи консуматори на електрическа енергия и главната част от тяхната доставка на електрическа енергия върви с дълготрайни контракти, сподели Паунова. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР